Tuesday, May 22, 2012

Tempe

salam..
Selamat tengah malam..
Skang pukul 12.13..
Haa..masa Kay kat Jb haritu..habis semua Kay bedal..mee bandung
Mee rebus, tapai ubi, tapai pulut dan banyak lagik Kay bedall..heheh
Entry kali ni Kay nak citer pasal tempe..
Tempe sering di kaitkan dengan masyarakat Jawa..
Tapi Kay bukan Jawa..Salahsilah keluarga Kay berdarah Bugis..
Ok..back to the story..kalau nak tahu lebih lanjut pasal tempe boleh la google..
Yang Kay nak citer ialah macam mana kita nak simpan tempe..
Ini ialah tips yang diberitahu oleh penjual tempe masa Kay beli tempe kat pasar tani di Larkin JB
Tempe boleh dimakan setelah kulat tumbuh..
Kali pertama kulat tumbuh, warna putij..yang itu tak perlu disimpan dalam perisejuk..
Tempe yang dah berkulat hitam itu perlu disimoan dalam peti sejuk dan oerlu dimakan segera..
Kay suka makan tempe yang dibungkus dalam daun sebab ada bau daun..
Tetapi kebanyakan peniaga suka pakai tempe dalam beg plastik sebab mudah dipotong dan samarata..
Sekian..

No comments:

Post a Comment

Ayshah Bella ringan tulang

 Assalamualaikum dan Salam sejahtera.  Apa khabar semua. Harap sihat hendaknya. Kita masih berperang dengan COVID 19. Elakkan tempat sesak, ...