Monday, September 17, 2012

Chic King

Salam dan selamat petang..
Apakah itu Chic King?
Heheh..itu adalah rangkaian fast food macam KFC la..Yang best nya, kita tak perlu risau tentang status halal nya..Dan ia merupakan Product of UAE
Kay first time makan Chic King ni di Lulu Hypermarket..

Kay beli Supreme Double yang berharga 25 dirham.
Rasanya not bad..Boleh tahan ..(or mungkin sebab Kay lapar kot so semua sedap..heheh)
Masa Kay makan-makan tu, Kay tengok alas kertas di atas tray tu..tertulis yang Chic King ni ada juga rangkaian di Malaysia dan Singapore dan kebanyakan negara Timur Tengah..

Sunday, September 16, 2012

House Warming 2012

Salam dan selamat petang..
Kay nak kongsikan pengalaman pertama Kay buat majlis di rumah..
Bukan apa, sebelum ni kalau orang nak datang rumah, Nenek (my mother in law) ada kat rumah..
Jadi bahagian masak-memasak memang Nenek yang handle..Ditambah lagi Nenek memang sangat pandai memasak terutamanya memasak untuk kuantiti yang besar dan banyak..
Tak tidur dengan lena juga Kay sebelum majlis House Warming tu..hehehe,,
Bukan apa, Kay takut makanan tak cukup dan sebagainya..
Menu untuk majlis house warming adalah:

  1. Itik Panggang (Lau Kong yang masak)
  2. Kambing panggang (Lau Kong yang masak)
  3. Kari Kepala Ikan Salmon )En Shahimi tolong masakkan, kami provide barang-barang untuk memasaknya..)
  4. Asam Pedas Ikan Merah (Sarawak Style, Lau Kong yang masak)
  5. Kuah Kacang (Kay masak)
  6. Udang Butter (Kay masak..untuk pengetahuan, ini adalah masakan pertama yang Nenek ajar Kay masa mula-mula Kay kawen dengan Lau Kong..sebab tu Kay ingat sampai mati..heheheh..Kay pun memang suka makan udang..)
  7. Nasi putih
  8. Air Tembikai
Majlis kami bermula dari pukul 12 tengahari hingga pukul 4 petang.
tetamu yang dijemput terdiri dari kawan-kawan Lau Kong, kawan-kawan Kay dan juga jiran tetangga yang satu floor.
Dengan membuat majlis house warming ni Kay boleh berkenalan dengan jiran tetangga yang terdiri dari warga India dan Syria..Ada satu keluarga dari India, pasangan suami isteri yang bekerja sebagai doktor (si isteri merupakan pakar kanak-kanak dan si suami ialah pakar mata), pasangan warga Syria (terdiri dari suami, isteri dan sepasang anak) membuka perniagaan kafe dan satu lagi pasangan India (terdiri dari suami, isteri dan 2 orang anak lelaki) suami sahaja yang bekerja, si isteri merupakan volunteer untuk Arts of Living. Bila anak-anak ke sekolah, beliau akan menghadiri sesi Arts of Living. Sebelum datang ke Dubai, Mrs Deepak merupakan seorang tenaga pengajar.

Ok..berbalik kepada majlis makan-makan sempena masuk ke rumah baru..
Alhamdulillah..majlis berjalan lancar dan ramai yang datang..
Makanan juga mencukupi dan rasa best juga rumah ada 2 bilik sebab ada tetamu yang menggunakan bilik untuk meletakkan anak-anak yang tidur petang..(Biasa la..kalau berjalan dengan anak-anak kecil..ada yang nak tidur dan bermain..)
Bila ada bilik extra, kanak-kanak bermain di dalam bilik (sambil melihat pemandangan di luar yang sungguh mengasyikkan..) jadi ibu bapa dapat la makan dan berbual dengan aman di ruang tamu..hehehe

Enjoy the pics!!

Belum pukul 12 tenghari dan meja pun belum penuh dengan makanan.

Khadeejah tolong Kay kemas meja yang penuh dengan kuih raya

Itik Panggang yang disediakan oleh Lau Kong

Kuah Sate or Kuah Kacang yang Kay sediakan..

1 kg Butter Prawn

Kambing sedia untuk dipanggang..dalam 4-5 kg rasanya..


Alhamdulillah..Tetamu ramai dan semuanya berjalan lancar..

Bilik untuk kanak-kanak yang datang untuk berhat dan juga bermain.

Kanak-kanak melihat ke luar tingkap..Ada swimming pool kat bawah tu..Jadi mereka tengah skodeng mat salleh berjemur kot..heheheh
Sekian..

Friday, September 14, 2012

Cash Converters Dubai

Salam dan Selamat Petang..
Entry kali ni Kay nak kongsikan pasal tempat menjual barangan second hand di Dubai..
Nama kedainya ialah Cash Converters..
Cash Converters ni ada beberapa cawangan di seluruh dunia (termasuk di Malaysia)..
Sedikit info, bermula sejak 1984 di Australia..
Kay saje je buat lawatan rasmi ke sini untuk mencari ceramic cooker dan juga barangan lain..
Kay dapat tahu pasal Cash Converters ni dari suratkhabar Xpress (yang hanya keluar setiap hari Khamis sahaja..)
Untuk pengetahuan, Cash Converters cawangan Dubai ni baru je mula beroperasi..
Kay ada berminat dengan satu coffee table berharga 300 dirham. Tapi tak kesampaian untuk membelinya sebab untuk penghantaran, perlu membayar charge tambahan iaitu  small (150 dirham), medium 250 dirham dan large 350 dirham (bergantung kepada saiz barang yang dibeli).
Jika kita berminat dengan sesuatu barang, kita boleh secure barang tu dengan membayar 20% dari harga barang tersebut.
Dengan membayar 20% tu, penjual akan simpan barang tersebut sehingga la kita datang semula untuk membelinya.

Sekian.
Kay datang ke sini naik Metro, turun di stesen Noor Islamic Bank..Kena jalan sikit la..
Kedai ni ada 2 tingkat. Barangan yang Kay nampak ditingkat bawah  antaranya Dish Washer, Cooker, Sofa Set, coffee table, paintings, lampu, Bed Side Table. Di tingkat atas, kebanyakan nya ialah elektronik seperti TV, stereo set, kamera digital. da juga branded watches dan pen.
Walaupun kedai ni menjual barangan second hand, tapi setiap pembelian akan disertakan dengan warranty selama 6 bulan. Bukan sahaja barangan second hand yang ada dijual disini, tetapi juga barangan first hand. Tapi tak banyak la..


Sekian.

Mazaya Centre Dubai

Salam dan selamat petang..
Entry kali ni Kay nak kongsikan salah satu tempat membeli belah di tengah tengah Dubai..
Namanya ialah Mazaya Centre.. Maksud Mazaya dalam Bahasa Arab ialah "unik" atau special..
Hurm..Ni kali pertama Kay datang ke Mazaya sebab nak pergi ke Mazaya, kena naik kereta atau teksi..Tak seperti Mall Of Emirates, boleh datang dengan Metro (LRT) mudah dan murah.
Dibuka pada tahun 2000, terletak di Sheikh Zayed Road.
Tingkat Mezzanine dan Ground Floor ialah kedai kedai seperti Home r Us, Spinneys, Pier, etc. 4 restaurants dan coffee shops.
3 tingkat diatas terdiri dari 132 luxury residential apartments (ada 1,2 dan 3 bilik) dan 48 pejabat.
Terdapat juga kemudahan gym, sauna, kolam renang, parking dan 24 hrs security..

Enjoy the pics!!

Kay berjalan di waktu malam hujung minggu..heheheh

Pemandangan di tengah tengah Mazaya Centre.
Tulisan berwarna biru yang tertulis "Mazaya" dalam bahasa arab.

Yang Kay perasan, decoration kat Mazaya ni macam fun fair. Nak masuk ke Mazaya tu ada patung clown..Kat tempat parking kereta pun tergantung kepala clown...nampak tak kat atas tu??

Sebelum Kay tulis pasal entry ni, Kay pun tak tahu yang Mazaya Centre ni ada tempat kediaman..
Itu pasal la Kay amik gambar balcony kat atas tu..memang betul la tu rumah ..hehehhe

Ni tempat jual barangan silver dan minyak attar..
Kalau kat Dubai ni, memang banyak je orang jual minyak attar..botol kecik 15 dirham..botol sederhana 20 dirham..

Tujuan Kay datang ke Mazaya ialah sebab nak beli barang dapur kat Carrefour Market..hehehehhe

Lagi gambar Mazaya Centre..
Sekian...

Al Karama Market Dubai

Salam dan selamat petang..
Entry kali ni Kay nak kongsikan pengalaman pertama ke pasar basah di Dubai ni..
Pasar basah ni terletak di Karama..
Ni kali pertama Kay ke pasar basah sebab Lau Kong dah dapat lesen dan mudah untuk datang ke Karama Market ni..
Kalau tak kena naik teksi..
Enjoy the pics!!
Inilah pintu gerbang nak masuk ke Al Karama Market

Depan pintu gerbang ni ada orang jual suratkhabar dan majalah

Nama je pasar basah..pada mulanya Lau Kong ingat macam pasar basah di Malaysia..
Rupa-rupanya sangat teratur dan bersih..
Di sebelah kiri, ialah deretan-dertean gerai sayur-sayuran dan buah-buahan..
Bila menjejak kan kaki ke dalam Karama Market ni, penjual ikan di gerai yang pertama menarik kami untuk membeli ikan di gerainya..
Penjual tu berbangsa India, tetapi dia cakap "ada udang.. ada ikan"..wah..pandai cakap Melayu!!!
Tetapi Lau Kong tak beli kat gerai tu..mungkin lain kali kami akan beli kat gerai tu...

Di sebelah kanan ialah dertan gerai yang menjual ikan, daging dan ayam..
Semuanya di dalam cermin kaca..pembeli berdiri di luar..

Kawasan di tengah tengah Al Karama Market yang luas..

Kedai jual daging kambing, lembu dan sebagainya.. 

Hasil tangkapan kami..Ikan merah, ikan salmon dan udang..
Yang seronoknya membeli ikan disini ialah penjual boleh lebih kurang dengan pembeli..
Kalau berat ikan 3.2 kilo, dia kira 3 kilo sahaja...

Sekian..

Abu Dhabi Part 1

Salam..
Selamat malam..
Entry kali ni Kay nak kongsikan sikit pasal pengalaman Kay berjalan ke Abu Dhabi..
Minggu lepas merupakan kali pertama Kay melawat Abu Dhabi..Kami semua excited sebab Walid dah boleh bawak kereta..Yeayy..Jadi lepas ni, makin senang lah kami nak bergerak..
Ok..Kami datang ke Abu Dhabi atas undangan kawan Walid..Next time mereka pula datang ke rumah baru kami di Dubai (ada 2 bilik, sebelum ni di rumah lama hanya 1 bilik..)..
Sebelum bergerak ke Abu Dhabi, kami singgah di Union untuk membeli buah tangan (buah anggur)..
Tepat jam 8.15 malam kami bergerak dari kawasan Dubai International Financial Center menuju ke Abu Dhabi..hehehhe..
Khadeejah Bella pada awalnya bila masuk dalam kereta, tak boleh duduk diam. Tangan asyik nak menekat punat radio, pegang air-cond etc..Jadi, Kay berpindah duduk kat belakang. Lebih selamat..
Dalam 20 minit masuk kereta, Kay bagi nenen, Khadeejah pun terlelap..
Haa..baru la rasa aman sikit.. Ditambah lagik radio memutarkan lagu-lagu evergreen..Lau Kong pon happy sambil drive..heheheh.
Perjalanan lancar walaupun banyak kereta yang menuju ke Abu Dhabi..
Ada di satu tempat, speed limit ialah 140 km/hr..wow!!
Bila nak keluar dari highway, kami tersesat kejap sebab Kay tersilap tengok google map (tak pakai GPS sebab tak ada..hehehe)
Dalam 10 minit kami tersesat di Yas Island..Hehehe..
Lau Kong boleh buat lawak dalam kereta, kalau kami masuk Amazing Race mesti dapat nombor corot..kahkahkah...
Alhamdulillah..akhirnya dalam pukul 10 lebih malam kami sampai ke rumah kawan Lau Kong yang terletak di kawasan Corniche.
Rezeki kami pula sebab di bawa ke tempat kawan Malaysia yang membuat open house sempena raya..
Puas juga la kami makan Nasi Ayam, Rendang, Nasi Impit dan Kuah Kacang..
Sebenarnya kami bercadang untuk melawat pusat bandar Abu Dhabi, ambil gambar dan pulang ke Dubai..
Sebab kami akan datang semula ke Abu Dhabi untuk melawat Ferrari World dan bershopping di Abu Dhabi..
Jadinya, lepas makan-makan kami pulang ke rumah kawan Lau Kong dan bermalam di sana.
Keesokkan paginya, dalam pukul 8 pagi kami bergerak keluar (kami sarapan dengan Nasi Impit, Rendang dan Kuah Kacang yang dibekalkan oleh tuan rumah semalam..)

Kami dah sampai Abu Dhabi!!Khadeejah tidur dalam pangkuan Lau Kong..Jadi sempat la Kay snap gambar..

Keesokan paginya, Kay snap gambar dari rumah kawan Lau Kong..Tu la bangunan di Abu Dhabi..
Tak banyak bangunan-bangunan tinggi seperti di Dubai..

Kawasan luar rumah kawan Lau Kong yang terletak di kawasan Corniche..Rumah ni antara sewa rumah termahal di Abu Dhabi..Tapi memang patut mahal pon sebab cantik dan luas..
Rumah ni ada 4 bilik, 3 bilik air...

Lepas sarapan di rumah, kami terus menuju ke pusat bandar Abu Dhabi..Yeayyy!!
Memang awal pagi..kereta pon tak banyak lagi...hheheheeh

Tu pintu gerbang salah satu istana Sultan Abu Dhabi..
Gambar senget sebab Kay snap gambar dari dalam kereta..ehheh

Yang ni pula, Panggung Abu Dhabi..Ala macam Istana Budaya la..

To know more about Abu Dhabi, feel free to go to the website..

Ini lah rupa teksi di Abu Dhabi..Warna silver..

Dalam perjalan balik ke Dubai, kami singgah sebentar di Masjid Sheikh Zayed Bin Sultan Al Nahyan..

Ni gambar yang diambil dari mode panorama dari kamera digital Samsung ST66

Masjid yang sangat luas dan cantik..

Sampai sini saja ..Semoga berjumpa lagi di entry yang akan datang..

Sekian..

Singer Tradition 2263

Salam...
Selamat tengahari..
Khadeejah tengah tidur dan Lau Kong keluar kejap untuk membeli barang untuk 'House Warming' esok (15 September 2012, Sabtu)..
Banyak cerita yang Kay nak kongsikan..salah satunya iaah mesin jahit..hehehe..
Sudah lama Kay nak beli mesin jahit..Dan sebetulnya bukan Jenama Singer yang Kay mahukan.. Kay nak jenama Brother..Tapi finally beli juga la jenama Singer sebab banyak projek jahitan yang tak sabar Kay nak buat..Buku untuk menjahit baju kurung pun Kay dah beli siap-siap dari Malaysia..
Kay beli mesin jahit Singer Tradition Model 2263 di Sharaf DG (ni macam Seng Heng la..kedai yang menjual alat elektronik untuk keguanaan rumah seperti TV,  dapur gas, kamera digital, dan sebagainya)..
Harganya 594 dirham..
So far, Kay dah try semua jahitannya dan boleh tahan kemas..
Untuk pengguna beginner, tak susah untuk operate mesin ni..
Baca buku manual (mesin ni tak disertakan dengan CD, jadi kena la baca..) dan boleh terus menjahit..
Mesin ni mempunyai 23 jenis jahitan..
Cerita panjang tak best..so enjoy the pics!

Inilah rupa mesin Singer Tradition 2263
Mesini ni Kay letak atas meja makan buat sementara waktu sebab Lau Kong belum belikan meja khas untuk letak mesin jahit ni..
Saje je Kay ambil gambar roti kat belakang tu sebab nak bagitahu yang roti tu macam roti Gardenia (dapat la mengubat tekak untuk makan roti Gardenia di Dubai ni..hehehe)

Disebabkan belum ada kain lagi, jadi Kay cuba jahitan mesin jahit ni kat atas sarung tangan yang Kay buat sendiri..
Nampak takpelbagai corak diatas nya?

Lagi contoh jahitan yang Kay cuba diatas kain lap meja..

Alas untuk tutup mesin jahit baru..Kay buat jahitan corak disepanjang kain alas tu..


Sekian..

Monday, September 3, 2012

Gas Cylinder in Dubai

Salam dan selamat malam..
Entry kali ni Kay nak share sikit pasal tong gas..Walaupun tajuk nya tak menarik..hehehe
Kay baru berpindah ke rumah baru yang terletak di kawasan Sheukh Zayed Road.
Sheikh Zayed Road ni terkenal dengan panggilan, The Heart of The City..Kenapa begitu? Nanti Kay cerita di entry akan datang..
Haa.. sebelum ni di rumah lama yang terletak di area Al Barsha, Kay guna tong gas untuk memasak. Ingat bila masuk rumah baru, boleh pakai tong gas juga..Rupa-rupanya sangkaan Kay meleset..
Sebab peraturan bagi semua bangunan di Sheikh Zayed Road ni memang tak boleh pakai tong gas.
Untuk urusan memasak, kena guna electric cooker. Dan di rumah baru memang dah tersedia elctric cooker, washing machine dan fridge.
Pada mulanya, Kay tak berapa gemar untuk memasak guna electric cooker ni sebab mana boleh telah kuali. Lagipun menggunakan eletrik yang banyak.
Tapi disebabkan terpaksa, akhirnya Kay akur dan sekarang dah biasa.

Apa-apa pun, Lau Kong akan beli induction cooker untuk menggantikan electric cooker. Sebab induction cooker kurang menggunakan eletrik.

Sekian..

Tong gas di Dubai, warnanya merah. Untuk Sharjah (salah satu negeri di UAE, UAE ada 7 negeri yang juga dikenali sebagai Seven Emirates) tong gas nya berwarna kuning. Tak seperti di Malaysia, kita ada tong gas warna hijau untuk PETRONAS, merah untuk ESSO dan kuning untuk SHELL..tapi tak kisah la kat negeri mana-mana pun...Untuk pengetahuan, kos semasa kali pertama Lau Kong beli tong gas ni, harga nya ialah 400 dirham (tong gas, regulator dan hos)..Tapi bila kami berpindah dan kesuntukan masa (sebab kami langsung tak dibenarkan membawa masuk tong gas ke dalam rumah baru) untuk menjual semula tong gas ni, kami jual kepada tukang angkut barang (orang Pakistan) dengan harga 100 dirham. Kalau kami ada banyak masa, mungkin boleh dijual di Dubizzle (salah satu laman web yang terkenal di middle east untuk menjual atau membeli barang dan juga mencari pekerjaan) .

Cara memohon visa ke China

Salam dan Selamat Malam..
Lama Kay tak update blog sebab sibuk berpuasa dan beraya di Malaysia dan pulang ke Dubai seterusnya masuk rumah baru.
Ok..Bagi sesiapa yang ingin bercuti ke China, perlulah memiliki visa.
Macam mana nak apply visa? Masa suntuk untuk membuat visa? Jangan risau..
Untuk pengetahuan semua, Kay pun pertama kali apply visa ke China..Sebelum pergi buat visa, Kay search di Google dan bertembung dengan pelbagai blog yang juga berkongi cara bagaimana untuk memohon visa ke China. Blog-blog tersebut sangat membantu dan atas faktor itu juga, Kay nak berkongsi sedikit pengalaman Kay agar dapat membantu sesiapa yang ingin memohon visa ke China.
Kay memohon visa China di bangunan OSK yang terletak di Jalan Ampang.
Kami keluar rumah pukul 7:30 pagi sebab dari salah satu blog yang Kay baca, ramai orang nak buat visa (dan memang benar..barisan dah panjang pada pukul 8:30 pagi walaupun waktu urusniaga pada pukul 9 pagi).
Semasa Lau Kong beratur, Kay dah cuak sebab risau urusan lambat sebab lepas buat visa, kami ada urusan lain yang perlu diselesaikan..Maklumlah kami sekarang duduk di Dubai..
DAlam pukul 8.45 pagi, pintu dibuka dan masing-masing menunggu di tempat duduk yang disediakan.
Lau Kong ambil borang dan isi borang. Bagi sesiapa yang dah siap isi borang awal-awal, mereka duduk sementara menunggu nombor giliran dipanggil.

Kay risau lagi sebab Lau Kong belum ambil nombor sebab tengah isi borang..
Tetapi dari pengalaman Kay ni, tak perlu risau sebab urusan sangat cepat..Kenapa?? Sebab terdapat 14 kaunter bagi urusan permohonan visa (application), 3 kaunter pembayaran (cashier), 1 kaunter memungut visa (passport collection), dan 1 kaunter untuk memungut visa berkumpulan (group passport collection).

Dokumen yang perlu di bawa untuk pemohonan visa ke China:
1.Passport
2.1 keping gambar (tak kisah berlatar belakang putih atau biru..untuk pengetahuan, bagi memohon visa Dubai, memerlukan gambar berlatar belakang putih)

Dalam kes Kay ni, disebabkan masa suntuk Lau Kong hanya dapat bercuti selama 2 minggu sahaja, jadi kami buat visa dan collect pada hari yang sama juga. Jumlah keseluruhan untuk satu visa (multiple entry, untuk tempoh 2 tahun dan collection pada hari yang sama membuat permohonan) ialah RM400. Visa Khadeejah Bella juga berharga RM400.
Tetapi jangan risau..bagi yang mempunyai banyak masa, anda boleh collect visa ikut masa-masa yang diberikan iaitu dalm tempoh 4 hari, bayaran pemprosesan ialah RM40 dan sebagainya..boleh rujuk di blog yang lain..(Kay tak sempat nak share).

Waktu untuk memungut passport yang telah siap ialah dari pukul 2 ptg- 4 ptg.


Inilah bangunan OSK. KAy capture gambar ni dari parking lot bersebelahan. Bayaran ialah RM4 sekali masuk. Ada juga parking berbayar DBKL di tepi jalan tapi terlalu penuh.
Masuk ke Bangunan OSK dan naik lif ke tingkat 2.

Ramai orang beratur dan dalam pukul 8.45 pagi, pintu dibuka.

Borang yang perlu diisi dan berserta 1 keping gambar. Bagi sesiapa yang belum ada gambar, jangan risau, ada perkhidmatan ambil gambar didalam. Bayaran ialah RM 16 untuk 4 keping gambar, tak termasuk CD.

Banyak kaunter dan tak perlu risau..Semuanya berjalan lancar.


Sekian..


Shafeeyyah Bella dan berjalan

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari in Kay nak abadikan perkembangan terbaharu Shafeeyyah Bella yang kini berusia 1 tahun 3 bulan. D...