Sunday, March 31, 2013

Happy Second Birthday Jazeel Irham b Johan

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Khadeejah tengah tengok Shaun The Sheep..(kalau dia nak tengok ceritat u, dia akan cakap "sheeeep")
Haa..Entry kali ni Kay nak kongsikan kemeriahan sambutan harijadi anak kepada kawan Kay (Ila)  dan juga kawan Lau Kong (Johan b Kamis)
Hurm..cerita banyak -banyak tak best so enjoy the pixx!!

Party di buat di Al Barsha Pond Park..Jemputan diundang pukul 3 petang. Tetapi persiapan di buat oleh tuan rumah pukul 2.30 petang. Haa...Khadeejah Bella kalau dah nampak taman, dia tinggalkan Ummi dan Walid...Memandang sekarang musim bunga, jadi Kay pakaikan Khadeejah Bella baju yang warna nya ceria..polkadot polka dot gitu..Baru naik seri anak dara Kay!! heheh

Antara hidangan ialah Nasi Ayam!! Sedap..

Ayam Panggang..

Kuah Durian untuk dimakan bersama roti jala..

Ada Kari Laksa. Mee kuning tu di buat sendiri okay!

Cendol pun ada!! Cendol pun buat sendiri juga!!  Yelah..kat Dubai ni mana ada orang jual cendol..kalau nak makan kena la rajinkan diri untuk buat sendiri. Benda nya tak susah, cuma rajin atau malas..heheh

Ok..acara potong kek bakal bermula..Kek tu ialah Red Velvet Cheese Cake (best seller cake) from The Cheesecake Factory! Memang sedap. Untuk pengetahuan, Kay baru kali pertama makan kek dari The Cheesecake Factory tu..Bukan apa..kan Kay dah bagitahu awal-awal yang Kay ni jarang nak pergi makan di kedai makanan western sebab Kay tak appreciate roti, kek, spegeti, pizza..etc..Tema party ni ialah Soccer!!

Happy second Birthday Jazeel Irham! Semoga menjadi anak soleh. Amin.
Ini antara kawan-kawan Lau Kong yang hadir..Thank you Auntie Ila n Uncle Johan for the present. Untuk pengetahuan, Khadeejah Bella lahir pada 25.3.2011, manakala Jazeel Irham lahir pada 26.3.2011..beza 1 hari je!
Inilah Jazeel Irham..Amacam? Hensem tak? Sehensem dan sesedap namanya bukan? Itu mulut comot sikit sebab makan kek yang disuap sendir..heheh..Last but note least, Happy Second Birthday Jazeel Irham! Thanks Ila n Johan for inviting us. At least kami adalah aktiviti di taman. Kalau tak, aktiviti kami di shopping mall!! hahahah

Friday, March 29, 2013

Khadeejah Bella turns 2 Celebration

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Khadeejah Bella di dipangkuan Kay..
Hari ni Kay nak ceritakan pengalaman Kay membuat persediaan untuk majlis harijadi Khadeejah Bella yang ke 2 tahun.
Sebelum itu, Kay ingin memanjatkan kesyukuran ke hadrat Ilahi kerana telah diberi kesempatan untuk menjadi seorang ibu kepada Khadeejah Bella..(looking forward to add more !! but belum ada rezeki lagi..)
Haa..berbalik kepada entry diatas, persediaan untuk membuat majlis ini Kay kira mengambil  masa 1 bulan.
Kay booking tarikh sebulan awal kepada kawan-kawan di Dubai..Bukan ape, takut masing-masing ada hal dan tak dapat datang..Kalau buat majlis, mestilah nak ada tetamu kan? kan?
Hiasan dinding di uruskan oleh Lau Kong..Urusan memasak, Kay yang handle.
Walaupun begitu, Kay bersyukur kerana dengan adanya Kak Nurrul Aqmar yang menjadi consultant dan supporter, maka Kay ada la keyakinan..Haa..Resipi Nasi Ayam, dari Kak Nurrul la..Thank you for sharing the recipe!
Tahun ni kali pertama kami sambut harijadi dengan menjemput kawan-kawan...Kay stress la sebab nak hias dan masak..Bukan tak boleh upah orang, cuma kami rasa biarlah ada sentuhan dari kami sendiri untuk anak-anak...(macam bunyik kedekot jerr..hahaha)
Masa Khadeejah Bella 1 tahun, Kay sambut 3 beranak je..sebab masa tu belum kenal
ramai kawan-kawan dan Kay memang mahukan untuk disambut kami bertiga saja..Tak mahu ada orang lain..hehehe..
Haa..untuk majlis tahun ke 2, Kay buat majlis dirumah sebab anak lebih selesa..(memang betul pun..masa tetamu dah datang pukul 10 pagi, Khadeejah masih tidur sebab penat bangun awal "tolong" Kay masak Nasik Ayam..tapi Kay dah siapkan dia mandi dan pakai dress..)

Ok..cerita banyak-banyak tak best, so enjoy the pixx!

Sekian!


Ini adalah kemeriahan di majlis harijadi Khadeejah Bella yang ke 2 tahun. Alhamdulillah semua berjalan lancar.
Ini adalah goodies bags untuk kanak-kanak yang hadir. Isi dalamnya biasa saja..coklat dan air kotak. Tapi yang Kay dapat lihat, kanak-kanak dan mak budak pun teruja tengok origami arnab kat atas tu. Idea tu datang bila Kay rasakan goodies bag tu simple atau kosong sangat. Kebetulan ada lebihan origami, jadi Kay pon lekatkan pada goodies bag dan turns out to be a success!!
Ini adalah beras yang belum di masak. Periuk besar kat belakang tu ialah kuah sup ayam yang Kay dah masak petang lepas Maghrihb  24 march 2013.

Haa.. yang ini, Kay masukkan 3 liter kuah sup dan 500 ml air untuk masak nasi. Kay bukan masukkan air sebarangan. Kay buat pengiraan dulu. 6 pot bersamaan dengan 1 liter. Kay menggunakan 20 pot nasi, makanya memerlukan 3.333 liter air. Tapi Kay lebihkan menjadi 3.5 liter air. Nasi tak mentah dan tak lembih, tapi kering sikit. So next time, Kay akan lebih kan sikit lagi air.

Mnu utama ialah Nasi AYam..Amacam? Mengancam tak? Warna memang mengancam, tapi nasi tu ada kering sikit.Apa-apapun Kay bersykut sebab nasi tak mentah dan tak lembik.
Menu kedua ialah Laksa Sarawak. Walaupun namanya Laksa, tapi tak pakai laksa yang macam Laksa Penang tu..Untuk laksa Sarawak, pakai bihun. Kuah Laksa Sarawak ni rasanya berempah. Kalau orang tak biasa makan, pada mulanya mesti tak suka. Macam Kay kali pertama cuba pun tak suka sebab bau rempah (macam rempah jamu orang bersalin  jer..hahah), tapi bila dah biasa, setiap kali balik ke Sibu, Kay pasti akan makan Laksa Sarawak!! hehehe..Yang dalam tupperware bertutup tu ialah telur dadar yang telah dihiris halus, isi ayam bahagian dada yang telah dicarik-carik, dab hirisan daun bawang.
Ini telu masak Sweet Sour. Yang ini Lau Kong tolong masakkan. Nenek Cina dah pesan, masa birthday Khadeejah kene buat telur rebus. Ini adat Cina la..Selalunya kalau harijadi, Mee Sua merupakan makanan yang akan dihidangkan. Tetapi, memandangkan Kay tak awak Mee Sua, makanya Kay tak buat la Mee Sua...
Haa..yang ini Kay buat sendiri. Rasa amat berpuas hati sebab ni kali pertama Kay buat dan bangga la jugak. Buat ni tak susah..sebab yang ni hiasan nya simple..Pada mulanya Kay nak buat corak Rabbit, sebab Khadeejah Bella lahir tahun Rabbit, 2011, tetapi memandangkan dah tak sempat dan tak ada peralatan yang sesuai, maka Kay buat yang simple sahaja..Isi dalam tembikai tu ialah tembikan merah dan cantalope. Luaran nya Kay hias dengan anggur hijau.
Yang ini, Kak Lili buat. Rajin betul. Kay dah pesan tak payah susah-susah..Datang ke majlis ni dengan perut kosong je..Yang penting baju kena ikut tema Merah dan Putih!! Hahaha...

Yang ini ialah Jeruk Pak Ali yang didatangkan khas dari Penang. Dibawa oleh Kak Nadia..Terima Kasih!! Mana nak dapat jeruk kat Dubai nih? Kurma banyak lah..heheheh

Yang ini kuih-muih yang dibawa oleh rakan-rakan. Yang tak tahan nya, agar-agar pun warna Merah dan Putih! Terima kasih Kak Paradiba!! Kanak-kanak suka makan agar-agar tu..
Pada malam 24 March 2013 tu Kay dah siap-siap hiriskan timun, tomato dan salad untuk Nasu Ayam. Carikan isi ayam, hirisan telur dadar dan hirisan daun bawang untuk Laksa Sarawak. Buah pun Kay dah siapkan dan Kay sitmpan dalam peti sejuk. Kat bawah tu Kay buat stok air sejuk sebab untuk buat air sirap bandung dan air sirap. jangan main-main, air pun warna merah tau!! Pendek kata semua nak kena merah dan putih!!

Dinding yang ada hiasan Happy Birthday tu Kay bagi nama Wall of Fame. Setiap yang hadir, kena ambil gambar sebagai kenangan! Memang meriah sebab tetamu yang hadir yang pakai baju merah putih seperti diberi penghargaan kerana mengikut tema!Kek harijadi di beli di Coco's Restaurant yang terletak dibawak apartment yang kami tinggal. Kek-kek di Coco's memang sedap. Bukan Kay tak boleh nak beli kek yang menjadi trend sekang (kek yang dihias dengan Barbies, or Minnie Mouse..) Sebabnya, Kay lebih memilihkan the taste, not the style! (Kalau yang bercorak tu, Kay tak minat sebab icing nya bukan nya dimakan pun..tapi bezanya kek tu nampak menarik!!)

Haa..ini lah kek harijadi Khadeejah Bella yang ke 2 tahun. Kek pun warna merah putih! Khadeejah Bella memang suka makan straberry..dan kek ni memang sesuai! Alhamdulillah.. Rasanya juga tip top!! Harga kek ni ialah 130 dirham.
Ini adalah rumah yang telah siap dihias. Terima kasih Lau Kong sebab hiaskan rumah ni sehingga menjadi sangat cantik dan ceria! Alhamdulillah..Kay akan kongsikan berkenaan hiasan untuk harijadi ni di entry yang akan datang.

Antara hadiah yang Khadeejah Bella dapat!. Tea Set tu Khadeejah terus buka dan main olok-olok. Dia siap action tuang air dari teko dan minum dari cawan comel tu!!

Sunday, March 24, 2013

Wok It Restaurant in Dubai

Assalamaualaikum dan salam sejahtera..
Khadeejah Bella masih diulit mimpi..
Haa...Ape lagi, Kay hapdet la blog!!
Kalau simpan lama-lama, basi lah..heheh..
Kali ni Kay nak ceritakan lagi berkaitan dengan tempat makan di Dubai..
Semestinya tempat makanan yang bercirikan Asia..
Tekak kampong la katakan...
Apa yang menyebabkan kami datang ke Wok It ini adalah disebabkan Lau Kong ke Klinik UniCare yang terletak didalam BurJuman Shopping Mall..
Kebetulan kawan-kawan ramai yang bercerita tentang Wok It ni..Haa..Kay memang teruja la nak datang untuk merasa Murtabak yang diwar-warkan sangat sedap dan mempunyai kelaianan nya..
Hurmm..cerita banyak-banyak tak best, so enjoy the pixx!!

Thank you Lau Kong for the treat..

Sekian..

Alhamdulillah..Akhirnya sampai juga kami ke Wok It..Apa yang Kay tak berapa gemat ke Wok It ni ialah it is not stroller friendly..Sebab kena naik tangga dan tiada tempat yang boleh bawak stroller naik..Jadi, Kay dan Lau Konh kena hangkut stroller naik atas..

Buku Menu...

Wok It ni terletak 0.6km dari BurJuman Metro Station..Nasib baik sekarang belum lagi panas giler di Dubai..Kalau tak, mau terbakar kulit dan berpeluh ketiak..hahahah

Wok It dengan logo Chopstik dalam mangkuk..Sebenarnay Wok It ni baru sahaja 3 bulan beroperasi. Lagi 2 bulan mereka akan buat official launching dimana menu-menu akan ditambah. Pemilik Wok It berbangsa Scotland dan suaminya berbangsa Jordan. Wok It ni meneydiakan makanan Asia..Thai pun ada..Jadi bukan Indonesian Food sahaja...

Lagi pemandangan didalam Wok It..Haa..Kat Wok It ni belum ada Wi-Fi..mungkin akan datang baru ada Wi-Fi..

Di belakang sana ialah tempat memasak. Kay sempat menemu buat pelayan yang sedang sibuk melipat tisu dan susun sudu garpu..Semua pekerja di dalam dapur berbangsa Indonesia..Pelayan yang Kay temuramah itu dari Bandung..Kebanyakan dari Jakarta. .Pembuat Murtabak adalah dari street food manakala pekerja yang lain dari perhotelan. Ramai juga rakyat Malaysia yang sudah datang makan ke Wok It bilang nya...Haa..kalau nak ke tandas, jalan terus kebelakang dan belok ke kanan...Tandas untuk cewek terletak di sebelah kiri..

Tadaaa..Kami pesan Murtabak Kambing dan Nasi Lemak. Komen Kay untuk Nasi Lemak nya ialah, ia tidak menepati selera Kay. Nasi nya macam pulut tapi ada banu wangi..Sambal nya pedas bangat sampai ke kepala dan tak menepati citarasa Kay..Mungkin untuk orang lain ok.., Ayam goreng nya ok..Ada bergedil dan sambal tempe dan ikan bilis.Untuk murtabak pula, Kay boleh katakan sedap..Luarnya rangup..Acar timun dan lobak merahnya pun sedap..soso pencicah juga sedap dan tidak pedas.

Yang ini ialah Es Cendol (Ais Cendal la...) Paling puas hati sebab sedap..Kay rasa dia guna santan yang diperah..dan gula kabung..best best best..Memang menyegarkan lepas berjalan 0.6KM untuk ke Wok It...Yang warna kuning kat atas tu ialah hirisan buah nangka..

Kalau ada pertanyaan, boleh hubungi alamat yang tertera di atas..

Antara menu yanga da...

Ada Singapore Noodle!!Mungkin Kay akan cuba dimasa akan datang..



Story of Wok It..

Selepas makan, Kami bergerak ke Karama metro Station dan menuju ke Deira City Centre untuk membeli sayur-sayuran seperti tomato, timun, lettuce untuk dimakan bersama nasi ayam yang Kay akan buat sempena sambutan harijadi Khadeejah Bella yang 2 pada 25 hb March 2013 ini..(hari esok!!!..Banyak keje nak buat!!!)



Saturday, March 23, 2013

Teeth Whitening Experience at The Dubai Mall

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Khadeejah kat pangkuan Kay..
Kami tengah berhat jap sebelum Kay nak mandikan Khadeejah..
Haa..kami baru balik dari The Dubai Mall!!
Kay baru je buat pemutihan gigi..
Bukan hape..Kay memang dah lama nak buat teeth whitening..
Haa..Alhamdulillah sebab Mother's Day, Lookswoow membuat promosi untuk ibu-ibu dimana diberi diskaun sebanyak 70 %..
Setelah berkira-kira, akhirnya Kay bersetuju nak buat pemutihan gigi ni..

Cerita banyak-banyak tak best, so enjoy the pics!!

Last but not least, thank you Lau Kong sebab temankan Lau Po dan jaga Khadeejah sementara Kay buat treatment yang memakan masa selama 1 jam 20 minit..Dan terima kasih belikan hadiah..Haa..Kay akan kongsikan di entry yang lain..

Sekian terima kasih!!

Disebabkan mulut Kay ada ulser, maka pakai alat tu la..kalau takde ulser, pakai benda alah lain..ini gambar untuk kali kedua. Untuk pengetahuan, treatment ni ada 3 langkah..iaitu disapukan gel pada gigi di "smile zone" , kemudian cahaya biru "whitening accelerator" akan dipancarkan selama 20 minit. Langkah tersebut akan di ulang sebanyak 3 kali. Ada nampak kurang kuning gigi Kay tu pada langkah kali pertama.

Yang ni assistant tengah sapukan gel. Setiap kali langkah sebelum diletakkan gel pada gigi, satu lapisan cecair pelembab akan disapukan pada gusi kerana treatment ini mengeringkan.

Cahaya dipancarkan.
Sebelum dan selepas..Haa..amacam??? Untuk pengetahuan, warna gigi dikelaskan kepada sehingga nombor 24 (yang paling berkarat selalunya orang yang merokok, minum alkohol..) Gigi Kay jatuh pada skala nombor 7 dan 10. Selepas rawatan gigi Kay pada skala 1 dan 2. Warna yang paling putih adalah pada skala -3.

Lau Po dan Lau Kong..Lau Kong sampai tak boleh nak senyum nampak gigi sebab "putih" sangat..Kay cakap dengan Lau Kong, kalau ada promosi untuk Father's Day, boleh la buat. Treatment ini berharga 540 Aed selepas promosi. Untuk maintenance, kena beli maintenance kit berharga 200Aed. Selepas treatment, tak boleh minum air sebelum 2 jam. Untuk masa 3 hari, elakkan makan makanan yang berwarna. Kalau nak minum kopi, kena guna straw.


Friday, March 22, 2013

Arabic Mother's Day Dinner at Benjarong Dusit Thani

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Lau Kong tengah melayan anak dara dia..So Kay ada masa la nak hapdet belog..
Banyak nak tulis tapi masa tak mengizinkan sebab Kay tengah sibuk untuk persediaan menyambut harijadi Khadeejah Bella yang ke 2 tahun..
Ok berbalik kepada tajuk entry diatas, semalam merupakan Hari Ibu yang disambut dikebanyakan negara Arab..Sebab tu dinamakan Arabic Mother's Day..yang jatuh pada 21 March 2013.
Kebetulan Lau Kong baru balik dari outstation dan Kay macam kurang rajin nak ke dapor..
Bukan hape, masa Lau Kong outstation, Kay pakat beli makanan kat Betawi (Yang ini Kay akan kongsikan di entry akan datang)..
Jadi dapor rumah Kay tak berasap la untuk beberapa hari..
Tetapi, hari ni untuk sarapan, Kay buat nasi goreng (ada baki nasi semalam) dan ayam goreng!!

Ha...Cerita banyak-banyak tak best, so enjoy the pics!!

Last but not least, thank you Lau Kong for the dinner!

Sekian..

Kami dinner di Dusit Thani Hotel..tekak kay memang suka makanan Asia..Tekak Lau Kong more to Western Food..Kay tak appreciate roti, pizza, speghetti etc..hahah..Tekak kampong la katakan..
Bila kami masuk ke dalam hotel. kami ditunjukkan jalan ke lif untuk ke bahagian restoren yang terletak di aras 24. Di level tu ada 2 jenis restoren yang menyajikan makanan Italian, Thai, dan Buffet..Yang buffet tu dia bertukar setiap hari..macam malam tadi temanya ialah seafood!!
Naa restoren Tahi ni ialah Benjarong, Royal Thai Cuisine. Benjarong secara literal nya bermaksud 'Lima Warna' di atas porselin di Thailand. Corak yang biasa dilukis ialah geometri dan juga bunga-bungaan. Lukisan Benjarong di reka untuk kegunaan Royal Family di Thailand semasa zaman kerajaan Siam lama.
Ni lah dia lukisan kat piring yang diletakkan sirih.
Sementara menunggu makanan sampai, kami dihidangkan dengan daun sirih yang diletakkan sambal, udang kering, kacang dan ada lagi benda yang Kay tak dapat kenal pasti..sedap!! Walaupon pada mulanya Kay macam tak nak cuba makan..Tapi Lau Kong kata sedap!
Haa.. ada pertunjukkan tarian Siam. Untuk pengetahuan, pada waktu malam, ada pertunjukkan tarian. Pada waktu lunch, ada pertunjukkan alatan muzik tradisional Siam
Sementara makanan belum sampai, kay jalan-jalan disekitar restoren untuk ambil gambar khas untuk pembaca blog kesayang Kay..cewahh...

Ni antara corak hiasana pada dinding kayu.


Ini sudut bagi 4 orang.
Tada..makanan dah sampai! Kami pesan nasik goreng Thai, nasi putih  Jasmin, ikan merah goreng dengan sambal, Tom Yam Udang, Sayur goreng campur, dan air mineral..Evian tu!!..Ingat air mineral biasa!! Cer teka berapa harga air Evian tu??

Amik gambo sikit lerr...

This is my Lau Kong!! Tokeh Balak!! hahaha
Tempat makan kami ialah sudut untu 2 orang dan mengadap Syeikh Zayed Road! Nice view!

Yang ini ialah tempat mereka letak bil. Jumlah makanan kami tadi ialah 324 Dirham. Pecahan nya ialah, Air Mineral evian 32 dirham, Tom Yam Gung 58 dirham, Ikan merah goreng sambal (Pla Samroot) 95 dirham, sayur campur goreng (Phad Pa Kruam Mit) 46 dirham,Nasi putih  Jasmin (Khao Soey) 22 dirham, nasi goreng Thai (Khao Phad Gai) 69 dirham..Apa-apapun Alhamdulillah kerana diberi kesempatan untuk menjamu selra di Dusit Thani..memang mantap dan boleh datang lagi!!!! Sekian..

Miri crocodile Farm and Mini Zoo Miri Experience

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar. harap sihat hendaknya. Kay baru sahaja melawat Miri Crocodile Farm. Rupanya ada Mini Zoo...