Wednesday, December 31, 2014

My new kitchen gadget waffle maker

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Apa khabar semua?
Dah sarapan?
Bosan dengan makanan sarapan pagi yang berat?
Wah.. Ayat macam promoter pulak.. Hahaha
Haaaa... Kay ada peralatan dapur yang baru..,
Ceita banyak banyak tak best.
So lets enjoy some pixx!!

Sekian, terima kasih.

Inilah rupa waffle maker yang berharga 80dirham. Dibeli di Dragonmart yang terletak di kawasan International City, Dubai. Dragonmart ini menjual barangan dari China. Kay dah lama nak beli waffle maker tapi nak cari waffle maker yang buat waffle tebal. Kay tak mahu yang nipis. TETAPI waffle maker ni tiada plate yang boleh ditukar (changeable plate). Maknanya hanya boleh buat waffle sahaja.. Kalau nak buat roti bakar kena pakai gadget yang lain la...

Macam mana nak buat bancuhan waffle yang sedap dan mudah? Jawapan nya beli sahaja di kedai. Di Dubai ni banyak makanan macam ni sebab banyak expat di sini. Pilih sahaja jenama apa yang disukai. Kay biasa dengan jenama Hungry Jack. Sebelum ada waffle maker, Kay buat pan cake di atas dapur dan kadang kadang bentuk bulat tak berapa menjadi. Lepas tu, Kay kurang rajin nak buat pan cake sebab kena berdiri tunggu depan dapur.

Dibelakang kotak ada ditulis cara- cara untuk membancuh dan jadual untuk berapa orang makan.

Alhamdulillah.. Inilah hasilnya. Cantik sedap cepat dan lembut! Tak perlu berdiri lama. Lepas Kay masukkan bancuhan, Kay boleh buat kerja dapur yang lain seperti membasuh pinggan dan sebagainya. Bila lampu hijau terpadam, Kay boleh terus buka dan angkat. Waffle diatas adalah percubaan yang pertama. Kay tak sapukan minyak dipermukaan waffle maker. Alhamdulillah, waffle tidak melekat. 


Tuesday, December 30, 2014

Resipi Lemak Sardin Negeri Sembilan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Apa khabar semua? Heheh
Dah makan? Tak tahu nak masak apa?
Ok.. Entry kali ni Kay nak berkongsi resipi masak lemak..
Masak lemak apa? Ikan? Ayam?
Haaaa... Masak lemak ikan sardin dalam tin.
Kay bersemangat nak tulis entry ni sebab harini merupakan kali pertama Kay buat masak lemak ikan sardin. 
Kay tak biasa makan lemak sardin..
Haaa.. Kat dubai baru pandai makan dan pandai masak... Chewahh..
Emak Kay selalu masak lemak siput sedut dengan keladi sebab Bak suka makan siput sedut.. Kay pun suka makan siput sedut!!!
Kay pernah la masak lemak ayam dan masak lemak ikan tapi macam kurang sedap...

Ok.. Cerita banyak banyak tak best..
Lets enjoy some pixx!!

Sekian, terima kasih.

Sardin dalam tin merupakan bahan utama dan penting untuk resipi ini. Kay gunakan sardin cap Ayam yang dibawa khas dari Malaysia. Kay bawa bebeapa tin sahaja. Tak bawak banyak sebab berat beg nanti. Kay simpan simpan juga sardin cap ayam ni. Sebab di Dubai ni, Kay tak pernah jumpa lagi sardin cap ayam. Sardin jenama lain ada.. 

Ini adalah salah satu sardin yang ada di Dubai. 
 Produk keluaran Thailand. Selain dari keluaran Thailand, ada juga produk keluaran Filipin.

Ini adalah santan pekat bersama cili padi dan kunyit hidup yang ditumbuk. Kalau tak ada kunyit hidup, boleh gunakan serbuk kunyit. Kalau nak bagi anak- anak makan masak lemak ni dan tak nak pedas, boleh gunakan cili merah yang dipotong (tips yang diberikan oleh Wan/ Kak Rose, tuan empunya resipi.. Orang Jati Nogoghi Sembilan).
Cara- cara memasak ialah... Santan bersama cili padi dan kunyit dimasukkan dalam periuk dan masak hingga menggelegak. Kemudian masukkan keseluruhan sardin bersama sos/air nya. Kemudian masukkan daun pegaga dan terus tutup api. 

Untuk resipi ini, Kay masukkan daun pegaga. Haa.. Nak cerita sikit pasal daun pegaga ni.. Kay jumpa daun pegaga ni di Carrefour, Mirdiff City Centre. Kay beli 2 ikat. Satu ikat berharga 95fils. Kalau dibundarkan, berharga 1 dirham. Menurut lidah Kay ni, rasa daun pegaga ni tak sama seperti daun pegaga di Malaysia. Bentuk daun memang sama. Selain dari Carrefour, pegaga ni boleh didapati di Lulu ataupun Spinneys. Untuk masak lemak sardin, Kay gunakan 1 ikat. Lagi 1 ikat, Kay buat kerabu pegaga. Untuk resipi boleh klik

Tadaaa... Inilah hasilnya. Kay tak kacau sangat ikan sardin tu sebab tak nak hancur ikannya. Alhamdulillah.. Sedap. Terima kasih Kak Rose/ Wan (sebab dah ada cucu, tapi awet muda sebab suka makan ulam-ulaman. Resipi Kerabu Pegaga yang Kay kongsikan juga merupakan resipi Kak Rose). Semoga ilmu memasak yang dikongsikan oleh Wan menjadi amal jariah. Amiin.


Sebelum memasak gulai lemak ikan sardin ni, banyak juga soalan yang Kay ajukan pada Wan. Sebab Kay ada baca resipi dari blog orang lain. 
Tapi Kay nak juga buat cara masakan Wan yang merupakan anak jati Nogoghi.
Sila baca penerangan dari Wan yang telah Kay edit sedikit...

Kay, bawang- bawang ni tak payah...
Serai hanya untuk gulai daging, ayam dan seafood je tak termasuk ikan ok...
Santan pekat sikit supaya bila masuk the whole sardin, gulai tak cair...
Kunyit hidup tumbuk dgn cili api...
Guna asam keping sikit je tak ada asam keping pakai perahan limau pun boleh..
Gulai tak cair..
Tak de kunyit hidup boleh letak serbuk kunyit masa menumbuk cili tu.
Sedap juga untuk gulai sardin je ye masukkan hirisan bawang besar bila nak tutup api dah..
Kay kalau untuk Khadeejah mkn jgn letak cili pun ok, letak santan je dgn cili besar hiris...kacau santan tu dah elok mengelegak masukan the whole ikan sardin...
Kalau nak masuk ubi kentang, elok rebus ubi biar lembut sikit baru masukan..sebab gulai ni tak payah lama masaknya..
Yes Eijah (seorang kawan di Dubai, juga bertanyakan pasal resipi masak lemak Noghogi), no bawang, just kunyit dan serai n halia bila perlu je dan tengok benda apa kita masak,yang penting santan kena lemak, jangan cair dan dari semasa ke semasa kena kacau selalu jangan pecah santan berkepala...


P/s: sedap juga makan roti canai/roti/capati cicah dengan lemak sardin

Resipi kerabu pegaga

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Entry kali ni Kay nak kongsikan resipi kerabu pegaga.
Kalu pertama juga Kay buat kerabu pegaga.
Sebab selama ni Kay simpulkan pegaga kemudian cicah/ colek dengan sambal belacan...
Cerita banyak-banyak, tak best.
Lets enjoy some pixx.

Sekian, terima kasih.

Apakah bahan - bahan tumbuk yang diperlukan? Cili merah, udang kering dan sedikit belacan. Tumbuk sampai hancur.

Kemudian masukkan kelapa parut dan gaulkan sehingga sebati.
Kemudian gaulkan dengan hirisan pegaga dan hirisan bawang besar. Tambahkan garam dan perahan limau. Dalam kes Kay yang yang ada limau, Kay gunakan jus lemon... Dan hasilnya seperti gambar diatas...Terima kasih Wan sebab berkongsi ilmu memasak. Semoga ilmu ini menjadi ibadah dan dimanfaatkan oleh semua pembaca..

Wednesday, December 24, 2014

Perkembangan Ayshah Bella 1 tahun 3 minggu

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Entry kali ni Kay nak kongsikan perkembangan Ayshah Bella..
Harini Kay perasan Ayshah sudah melangkah 3 kali tanpa bantuan.
Tak silap, 2 hari lepas, Ayshah melangkah  satu langkah sahaja.
Tadi dia langkah lebih dari satu dan Kay dapati dia ada semangat atau kemahuan untuk berjalan. 
Bila Ayshah dah buat 3 langkah, Kay hulurkan tangan dan dia sambut tangan Kay dah teruskan melangkah.
Alhamdulillah.. Tak lama lagi akan dapat kaki la Ayshah tu...

Ouh Ayshah dah dapatkan suntikan imunisasi 1 tahun. Doktor cakap lepas 1 minggu, 1 daripada 10 yang mendapatkan suntikan akan demam. 
Selepas mendapatkan suntikan, doktor menyarankan agar duduk sebentar dalam 10 ke 15 minit. 
Ini adalah kerana, untuk melihat sebarang reaksi atau tindakbalas selepas suntikan.
Mungkin akan keluar ruam, atau anak pening dan sebagainya.

Alhamdulillah , Ayshah Bella sihat sahaja selepas mendapatkan suntikan.. Tiada ruam dan tidak demam.

Lagi satu, Kay suka menyakat Ayshah . Apa yang Kay perasan Ayshah dah mula menangis dengan bermacam macam intonasi atau bunyi.. Hehehe.. 


Sekian terima kasih.

Monday, December 15, 2014

Resipi kek coklat moist kukus

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Entry kali ni Kay nak berkongsi resipi kek.
Kek apa? Kek coklat moist yang dikukus... Heheheh
Ouh.. Kay bukan pandai membuat kek.
Masih lagi dalam proses pembelajaran.
Resipi ini merupakan resipi ketiga berkenaan kek yang Kay kongsikan..
Maknaya Kay baru confident nak buat ketiga-tiga jenis kek ini sebab Kay dah buat dan berjaya mendapatkan hasilnya..heheh
Untuk resipi kek Sarang Lebah/Kek sarang semut/Kek Gula Hangus dan Resipi kek span perisa pandan sila klik

http://kay-hussin.blogspot.ae/2014/10/resipi-kek-gula-hangus.html

Sebagai mukadimah..chewahh..
Haa..Kay pernah buat kek coklat mosit ikut resipi dalam youtube. Jenis bakar punya tapi macam kurang menjadi.
Sejak dari hari itu Kay tak buat lagi.
Lepas tu Kay berkenalan dengan Kak Rose ataupun nama panggilan Ome dan dapat resipi ini setelah merasai sendiri keenakkan kek coklat moist Kak Rose.
Semoga ilmu membuat kek coklat moist Kak Rose ini menjadi amal jariah untuk Kak Rose sebab sudi berkongsi ilmu.
Kak Rose siap cakap, ini ilmu Allah..boleh saja nak kongsi..
Haa..cakap pasal nama Ome ni, nama Ome ni ialah singkatan untuk comel.
Emak Kay a.k.a Opah pun kadang-kadang panggil Khadeejah Bella dan Ayshah Bella dengan panggilan Omel (singkatan untuk Comel)
Opah cakap, orang tua dulu dulu suka panggil nama timangan macam Omel (untuk comel), Ayang/Oyang (untuk Sayang), Anje (untuk Manja)
Tapi Kay tak galakkan Opah panggil Omel, Ayang, Anje kepada Khadeejah Bella dan Ayshah Bella.
Kay suruh panggil nama penuh. Jangan pelat pelat..(garang tak Kay??hahha)

Berikut ialah resipi yang ditulis sediri oleh Kak Rose.

Kek Coklat Moist ( Kukus)

Bahan-bahanya

2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil nescafe
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko 
3 biji telur
beberapa titik esen vanila

*Untuk Topping dan Hiasan*

1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.

Cara-caranya

1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko,  baking powder dan baking soda, ketepikan.
 Panaskan pengukus.
2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan  dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan, Selamat Mencuba.

Cerita banyak-banyak tak best.
So lets enjoy some pixx!!

Sekian, terima kasih.

Kay menggunakan serbuk koko jenama Hershey's yang berharga 16 dirham di Carrefour BurJuman.  Kalau serbuk koko jenama Van Hauten berharga 20 dirham juga di Carrefour.

Minyak kelapa sawit, Kay tukar menggunakan minyak bunga. Sebab di Dubai kurang menjual minyak kelapa sawit.  Banyak menjual minyak bunga. Ouh, Kay beli minyak tersebut di LuLu Hypermarket yang terletak di Al Barsha.

Nescafe pula, Kay gantikan dengan serbuk kopi segera seperti gambar diatas sebab rumah Kay tak ada nescafe. Kay gunakan 2 paket kecil.

Inilah hasilnya selepas dikukus.  Bila tengok hasilnya, Kay gembira la sebab rupanya dah ada. Warna hitam berkilat..Tapi dalam hati gusar juga sebab takut tak sodap.  Sebab ini kali kedua kay buat kek ini menggunakan resipi Kak Rose. Resipi pertama Kay lupa nak letak nescafe maka  warna kek kurang gelap. Dan kek rurang moist sebabnya mungkin kurang minyak. Kay menggunakan 1 cawan minyak bunga tetapi dalam resipi ialah 1 cawan minyak masak. (kalau minyak masak kat MAlaysia mesti kita gunakan minyak sawit kan). Minyak sawit mungkin lebih minyak, maka cukup bila menggunakan 1 cawan sahaja manakala minyak bunga mungkin kurang berminyak. Makanya Kay lebihkan 1/2 cawan  minyak bunga dan Kay lebih kan 1/2 cawan air dan Kay lebihkan serbuk koko sebab percubaan pertama kek coklat Kay kurang rasa coklat (Kata beberapa orang yang merasa..).

Haa..ini lah rupa kek yang telah dipotong.

Ini Kay potong sikit sebab nak bagi Khadeejah Bella makan..Dia memang suka makan coklat dan juga kek coklat..hehehehe

Wednesday, December 10, 2014

My new kitchen gadget Kuvings Slow Juicer

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Entri kali ni Kay nak kongsikan peralatan terbaru di dapur Kay!!
Sebenarnya dah lama Kay nak beli slow juicer.
Kay ada juicer tetapi conventional juicer yang berharga 150 dirham.
Kay pakai beberapa kali sahaja sebab juicer tersebut tidak memerah habis jus dalam buah-buahan dan bunyi motor juicer tersebut macam bunyi mesin potong rumput (bising)
Apakah slow juicer?
Apa yang menbuatkan Kay nak beli slow juicer?

Ouh..Kay bukan nak promote, tetapi berkongsi kegembiraan dan kepuasan hati membeli slow juicer.
Kalau kawan-kawan nak datng dan mencuba, jemput datang kerumah..Boleh bawa buahan-buahan masing masing dan merasainya sendiri!

Cerita banyak-banyak tak best.
So lets enjoy some pixx!!

Sekian terima kasih.


Inilah gambar slow juicer jenama Kuvings. Buatan Korea. Ouh..yang ini ialah di dapur Kak Niza. Ini gambar kali pertama Kay melihat sendiri Kuvings secara live. Kebetulan Lau Kong ada urusan untuk berjumpa En Husni, suami kepada Kak Niza. Makanya Kak Niza menjemput Kay sekeluarga untuk datang ke rumah dan sarapan bersama-sama. Kak Niza siap-siapka buah-buahan yang hendak digunakan iaitu 4 biji oren, 4 biji epal merah dan 2 batang lobak merah. Kak Niza suruh Kay masukkan buah-buahan tersbut. Memang tak bising bunyi slow juicer tersebut.
Susun atur pinggan dan makanan diatas meja. Sungguh tertib Kak Niza menyiapkan meja. Itu yang Kay ambil gambar. Nampak tak satu jug jus buah-buahan di hujung meja?

Tewrima kasih Kak Niza sebab menghidagkan Lontong. Kak Niza tahu Kay orang Johor jadi memang buat lontong untuk Kay ditambah juga Kak Niza dah lama tak makan lontong. Terima kasih banyak banyak diatas layanan mesra Kak Niza. Dapat makan lontong dan juga merasai kesegaran jus yang diperah oleh Kuvings Slow Juicer. Lau Kong juga rasa surprised dengan jus tersebut.

Tada..Lontong hasil tangan Kak Niza..Alhamdulillah. Sedap dan semoga Allah murahkan rezeki kak Niza sekeluarga. Ameen.

Selain dihidangkan dengan jus, ada juga kopi jenama Tuah. Kay kenal kopi Tuah ni bila duduk Dubai. Masa di Malaysia tak ada pulak Kay tahu pasal kopi Tuah ni. Mungkin sebab Kay bukan kaki kopi kot.. Sedap..

Lepas merasai keenakkan jus yang diperah menggunakan slow juicer, kami tak sabar untuk membelinya. Kay ada buat survey slow juicer jenama HUROM. Kay ada juga ternampak HUROM ini dijual di booth di Malaysia beberapa tahun yang lepas. Berharga RM1499. Tetapi masa tu Kay tak terbuka hati untuk membelinya sebab mahal. Yang ini HUROM yang dijual do AASONS Sale Dubai, harganya 925 dirham selepas sale. Tetapi Kay tak beli yang ini.

Hati KAy terpaut dengan slow juicer jenama Kuvings yang berharga 1650 dirham. memang mahal tetapi Kay rasa puas hati. Bukan sahaja dapat buat jus tetapi juga smoothies. Kay tambah lagi 00 dirham untuk mendapatkan strainer untuk membuat aiskrim (sorbet).  Lebih gembira bila dapat buatkan jus segar untuk Lau Kong dan diri sendir. Sekarang Kay nak jinak-jinak bagi Khadeejah dan Ayshah minum jus. Buat masa sekarang ni, Khadeejah suka makan sayur-sayuran seperti lobak merah dan brokoli. Jadi Kay berharap agar mereka dapat minum jus buah-buahan untuk kesihatan dan diet yang seimbang.

tadaa...inilah dia jus oren, epal dan lobak merah yang Kay buat sendiri. Sungguh menyegarkan. Kay dah mencuba  jus anggur dan epal, celery dan epal hijau, dan rock melon jus.. Alhamdulillah semua nya sedap Ouh..jangan risau pasal resipi sebab ada buku resipi yang diberikan sekali secara percuma. So far Kay pakai slow juicer ni ok. Nak basuh pun senang. Cuma kena pastikan sinki ada penapis lubang kecil untuk mengelakkan sinki tersumbat dengan sisa-sisa buahan yang telah diperah. Untuk basuh penapis juicer ini cuma gunakan berus yang dibekalkan dan tidak perlu risau jari luka seperti kita basuh strainer juicer conventional yang bergerigi tajam. . 

Ayshah Bella First Birthday Celebration

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Baru Kay berkesempatan untuk tulis sedikit berkenaan tajuk entri diatas.
Iaitu sambutan harijadi pertama Ayshah Bella!!
Alhamdulillah.. Ayshah membesar dengan sihat. Semoga dirahmati dan diberkati Allah...
Haa..untuk sambutan harijadi ni Kay rancang 1 bulan awal iaitu pada bulan Oktober!
Bukan apa.. Kalau nak buat majlis, Lau Kong cakap buat betul betul.
Kay pula jenis jarang nak ajak kawan- kawan ke rumah. Kebetulan nak buat majlis harijadi anak, makanya Kay jemput semua kawan kawan datang ke majlis disamping  itu kawan - kawan yang belum pernah datang ke rumah Kay, boleh la datang melawat kawasan Kak Long..Hehe
Seperti sambutan harijadi Khadeejah Bella yang ke 2 tahun pada 2013 dimana Kay dan Lau Kong bergabung tenaga membuat hiasan majlis tema merah putih dan memasak nasi ayam, tahun ini menu utama ialah nasi tomato ayam masak merah dan temanya ialah ungu putih.
Kek kami beli sahaja sebabnya Kay tak pandai buat kek selain Kek Sarang Semut dan Kek Span Perisa  Pandan
Untuk resipi sila klik

http://kay-hussin.blogspot.ae/2014/10/resipi-kek-gula-hangus.html

http://kay-hussin.blogspot.ae/2012/12/resipi-kek-span-perisa-pandan.html

Kay belum belajar lagi. InshaAllah kalau ada kawan kawan di Dubai yang ingin berkongsi ilmu membuat kek, Kay amat berbesar hati untuk belajar!!
Cerita banyak banyak tak best..
So lets enjoy some pixx!!

Sekian terima kasih.


Kay menghantar gambar-gambar setiap persediaan majlis kepada WA kumpulan. Ini adalah gambar pertama dimana Kay nak tunjukkan wall paper bertemakan purple. Harga satu gulung wall paper tu ialah 78dirham. Kami menggunakan 2 gulung makan jumlah harga ialah 156 dirham.

Yang ini pula Kay nak tunjukkan bunga orkid warna purple tiruan yang di beli di IKEA yang terletak di Dubai Festival City berharga 39 dirham. Ouh..Oil burner yang berwarna putih tu berharga 7 dirham dibeli di Home Box yang terletak di Oasis Centre. Oil fragrance di beli di MAX juga terletak didalam Oasisi Centre berharga 5 dirham kalau tak silap..Kay letak bendera Emiriah Arab Bersatu sebab 2 December merupakan National Day UAE, manakala Ayshah pula lahir pada 3 December ..Kiranya masih dalam mode cuti umum sempena UAE NAtional Day la..

Yang ini pula scented candle yang juga dibeli di IKEA. Tak silap berharga 79 dirham. Bau Lavender! Sedap!!

Ok..belon adalah hiasan yang WAJIB bila buat majlis harijadi kanak-kanak..Tema tahun ini purple dan putih. Memandangkan agak sukar untuk mencari belon yang satu warna sahaja, makanya Lau Kong telah membeli online di eBAy. Jumlah belon purple dan putih ialah 30 dirham. 100biji warna purple dan 100 biji warna putih. Kami mengambil iktibar dari buat majlis harijadi Khadeejah yang ke 2 tahun, dimana agak sukar untuk membeli belon yang satu warna sahaja. Tetapi memandangkan tema ialah merah dan putih, dapat juga la beli belon warna merah dah putih tetapi ada tulisan happy valentines day..Apa yang seronok beli barangan secara online di Dubai ialah TIADA CUKAI yang dikenakan terhadap barangan yang dibeli secara online!!

Yang ini pula ialah hiasan (ribbon flower) yang dibuat sendiri oleh Lau Kong!! Kay tukang ambil gambar sahaja..hahahah...Lau Kong memang orang yang berseni..Kay ni orang yang bertangan kayu!!!heheheh

Ok..yang ini pula gambar bahan-bahan yang digunakan untuk masak Dalca. Kay bertanggungjawab dalam penyediaan makanan iaitu Ayam Masak Merah, Dalca, Acar Timun. Lau Kong pula bertanggungjawab terhadap hiasan majlis dan Nasi Tomato. Menggagau Kay bukak blog orang lain sebab nak cari resipi masak Dalca. Kay jarang masak Dalca. Malam sebelum majlis, Kay pergi beli sayur sayuran untuk masak dalca dan buah-buahan.

Cawan, pinggan plastik, sudu dan garpu pun warna PURPLE PUTIH! Kain alas pun warna purple putih..Kain alas meja tersebut Kay beli kain Cotton di Naif Market berharga 5 dirham per yard. Kay beli 3 yards dan jahit tepi sebelum dialaskan atas meja. Kalau tak dijahit tepinya, tak kemas sebab kain berbulu-bulu di tepinya.

Tadaa...Inilah kek harijadi Ayshah Bella..Kek Red Velvet. Hiasan yang kurang menarik ditambah pula salah ejaan nama..Apap apapun Alhamdulillah..Semua tetamu memuji kek tersebut sebab sedap. Kurang manis..Kek tersebut berharga 165 dirham. Untuk maklumat lanjut sila klik http://kay-hussin.blogspot.ae/2014/11/lemonade-sheikh-zayed-road-dubai.html


Inilah gambar keseluruhan ruang tamu yang telah dihias khas sempena majlis Ayshah Bella yang pertama. Semua tetamu yang hadir agak surprised dengan hiasan majlis. Ada yang bertanya dan tak percaya bila kami beritahu semua kami buat sendiri terutamanya hiasan belon tersebut!! Untuk hiasan belon, kami beli tapak payung picnic yang berharga 50 dirham satu. Kami beli 2 makanya jumlah keseluruhan ialah 100 dirham. Featured wall atau pun Wall of Fame (semua tetamu yang hadir, WAJIB untuk bergambar di Wall of FAme sebagai kenangan) dibelakang tu, hiasannya berharga 169 dirham, di beli di ACE Hardware yang juga terletak di Dubai Festival City.

Inilah meja yang menghidangkan makanan utama iaitu NAsi Tomato, Ayam Masak Merah, Dalca, Acar Timun. AIr minuman utama ialah Ribena!! Kenapa kami pilih Ribena?? Sebab Ribena warna PURPLE!! hehehe

Yang ini pula meja untuk bahan kudapan dan buaha-buahan. Kami hidangan buah mata kucing product of Thailand, Anggur product of USA dan Limau Mandarine product of China. Kerepek pisang, kerepek pedas, popiah, kuih suji semua Kay bawak dari tanahair tercinta iaitu Malaysia...Alhamdulillah majlis berjalan lancar dan semua tetamu berpuas hati dengan layanan dan makanan yang dihidangkan. Sebagai tuan rumah, kami juga berpuas hati terutamanya bab makanan sebab Kay risau kalau makanan tak sedap. Yelah..sebab kami yang masak sendiri. Dah la Kay kurang pandai memasak. Heheheh..

Shafeeyyah Bella dan berjalan

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Hari in Kay nak abadikan perkembangan terbaharu Shafeeyyah Bella yang kini berusia 1 tahun 3 bulan. D...