Tuesday, May 12, 2015

Cokelat Kegemaran Khadeejah Di Dubai

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Entry kali ini Kay nak kongsikan cokelat kegemaran Khadeejah Bella..
Makan yang kurang berkhasiat. Tapi Kay bagi cokelat bila perlu sahaja.
Tak bagi selalu.
Selain dari coklat Kisses dar Hershey's...
Khadeejah suka cokelat nama OZMO fun ni.
Kay pun suka cokelat OZMO ni.
Sedap juga.

Cerita banyak-banyak tak best.
So lets enjoy some pixx.

Sekian terima kasih.

Khadeejah suka cokelat ni sebab cokelat ni ada batang macam lollipop. Kiranya ni coklat lollipop la..Sebatang cokelat lollipop ni berharga 2.50. Tapi Kay beli satu kotak ni yang mempunyai 6 batang berharga 14.25

















































































Cokelat ini adalah keluaran dari Negara Turki.


Monday, May 11, 2015

Resipi Cupcake Mudah

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Apa khabar semua?
Harap dalam keadaan sihat hendaknya.
Entry kali ini Kay ingin berkongsi resipi mudah membuat cupcake yang mudah dan semestinya sedap.
Rasa cupcake ni macam cupcake yang dijual dalam beg plastik warna merah.
Dulu ( masa Kay sekolah) Kay suka makan muffin atau cupcake yang dijual dalam beg plastik merah tu.
Dalam beg plastik merah tu ada 6 biji ( kalau tak silap) dan dijual pada harga RM 3.50 ( kalau tak silap juga).

Sebenarnya dah lama Kay tak makan cupcake dalam beg plastik merah tu. 
Kebetulan Kay pergi bertandang ke rumah Kak Yuhaili ataupun nama glamour, Kak Ayu.
Lepas makan cupcake tu, terus Kay teringat kek cawan dalam beg plastik merah dan disebabkan itulah, Kay ingin berkongsi resepi ini. Sebab bila makan kek cawan ni, terus mengingat kan kembali kepada rasa kek cawan beg plastik merah.
Kak Ayu cakap kat Perak namanya Kek Permaisuri.

Kak Ayu pandai buat kek, roti dan yang seangkatan dengannya lah..
Terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu dan menunjukkan satu persatu cara membuatnya. Semoga ilmu ini dapat menjadi amal jariah dan dimanfaatkan oleh semua pembaca.

Kebetulan kami berdua puasa dan kiranya cupcake ini untuk hidangan anak- anak dan dessert kami berbuka nanti lah..

Cerita banyak-banyak tak best.
So lets enjoy some pixx!!

Sekian terima kasih.

200g unsalted Butter yang sepatutnya pada suhu bilik.
Tetapi dah terlebih panaskan dalam microwave dan mencair.

200 g gula

5 biji telur ayam. Jangan guna telur itik pula..hehehe




Telur dipukul dan masukkan gula. Pukul sehingga kembang. Masukkan 1 penutup esen vanilla.
Kemudian masukkan unsalted butter. Pukul sehingga sebati.

200 G tepung gandum.

1 sudu kecil soda bikarbonat dan 1 sudu kecik baking powder.


Masukkan tepung gandum bersama sama soda bikarbonat dan baking powder sikit demi sedikit kedalam adunan telur, gula, esen vanilla dan unsalted butter.
Gaul sehingga rata dan perlahan-lahan. Kalau kacau laju-laju nanti berterbangan pula tepung. 

Kertas cupcake jenama Wilton yang menarik dan berwarna ceria.
Jika anda ingin mencari kedai menjual barangan membuat kek di Dubai, sila klik

http://kay-hussin.blogspot.ae/2015/04/pengalaman-kali-pertama-ke-kedai.html

Adunan yang telah diisi dalam cawan kertas dan dihiaskan dengan white chocolate dan chocolate chips.

Adunan tadi dapat membuat 20 biji cupcake bersaiz sederhana

Friday, May 1, 2015

Pengalaman ke Kedai kopi berkucing Ailuromania Cat Cafe Dubai

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Apa khabar semua?
Entry kali ini Kay ingin berkongsi pengalaman kali pertama ke kedai kopi yang berkucing.
Pertama-tamanya Kay ingin ucapkan terima kasih kepada Kak Yati kerana mengwar-warkan Ailuromania Cat Cafe ini.
Jika anda berada di Dubai, khususnya kepada kawan-kawan penggemar kucing dan merindui kucing peliharaan anda di tanahair, Kay sarankan supaya anda datang ke sini untuk bermain-main atau meluangkan masa dengan kucing-kucing sambil menikmati hidangan ringan.

Memang seronok datang ke Ailuromania Cat Cafe.
Khadeejah dan Ayshah sangat gembira bila nampak banyak kucing berkeliaran.

Cerita banyak-banyak tak best.
So lets enjoy some pixx!!

Sekian. terima kasih.


Ini adalah gambar kucing disekitar kawasan apartment yang kami duduk.
Kadang-kadang, Kay akan bawa Khadeejah dan Ayshah bersiar-siar diwaktu petang sambil memberi makan kepada kucing-kucing di sini. Disebabkan Khadeejah dan Ayshah suka akan kucing, maka Kay membawa mereka ke Ailuromania Cafe supaya mereka dapat melihat pelbagai jenis kucing.

Kami ke Ailuromania Cafe pada waktu malam selepas Isyak. Dari Syeikh Zayed Road, keluar ikut Exit 42.
Cafe ini terletak di Umm Suqeim 3.
Untuk keterangan lanjut boleh cari maklumat di internet.

Apakah makna Ailuromania?
Mania bermakna obses.
Ailuro adalah bahasa Greek yang membawa maksud kucing.
Ailuromania Cat Cafe merupakan cafe kucing pertama di Timur Tengah.
Untuk pengetahuan, konsep kafe kucing berasal dari Asia, iaitu yang pertama ialah di Taiwan pada 1998.

Ini adalah tempat duduk dikawan luar cafe. Sesuai untuk kaki rokok.

Bayaran minimum ialah 30 dirham bagi dewasa untuk tempat duduk yang tiada kucing.
Dan 50 dirham untuk duduk di kawasan dalam dimana kucing-kucing dibiarkan berkeliaran.
jadi, untuk kami semalam, jumlah minimum yang perlu dibayar untuk duduk dikawasan dalam ialah 100dirham. Khadeejah (4 tahun) dan Ayshah (1 tahun 4 bulan) tidak dikira.

Gambar yang menunjukkan ruangan kaunter dimana kita memesan minuman (teh, kopi) dan juga makanan ringan (donut, kek, muffins)

Ini adalah ruang yang tiada kucing. (Bebas kucing).

Lagi ruangan yang bebas kucing.

Dinding yang dihias dengan gambar koleksi kucing-kucing yang ada di Ailuromania Cafe.

Ini pula bahagian khas untuk kucing-kucing. Pengunjung tidak dibenarkan masuk.
Pengunjung pula tidak dibenarkan untuk membawa kucing peliharaan masing masing ke bahagian kucing.
Walaubagaimana pun pengunjung boleh berbincang dengan pemilik kedai jika anda ingin menyambut harijadi kucing peliharaan anda.

Diruangan khas tersebut ada beberapa bekas makanan untuk kucing-kucing dan juga bakul-bakul untuk  mereka berehat.

Ada juga tempat untuk mereka "melabur".
Nampak tak bekar empat segi dibawah katil berrtingkat tu?
Kay perhatikan, kucing-kucing disini terlatih dan juga mesra dengan para pengunjung.

Kami memesan Double Espresso, Cafe Latte, Red Velvet Cake dan Cookie Dough Ice cream. Jumlah keseluruhan ialah 107 dirham.

Kucing  nak minum air..
Pengunjung dilarang sama sekali untuk memberi makan kepada kucing-kucing disini.
Kerana mereka mempunyai makanan khas.

Lagi kucing..Bulu hitam, putih, kelabu. Kay bukan penggemar kucing dan Kay tak tahu jenis-jenis kucing. hehehe 

Yang ini kucing putih pula.

Kmi duduk satu sofa dengan kucing ni. Dari sampai kami datang hingga kami nak pulang, kucing ni relax saja duduk di sofa yang sama.
Kebanyakan kucing-kucing yang berada di cafe ini adalah yang diselamatkan, dan ada sebagian kecil yang merupakan koleksi khas pemilik kedai.

How to apply Certificate of Status For Sarawak Purpose if the applicant is the wife

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar semua? Harap sihat hendaknya. Tajuk entry kali ini ada serius sikit..heheh.. Masuk kandan...