Tuesday, June 30, 2015

Golden Dragon Restaurant Dubai

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Selamat menunaikan ibadah puasa semua.
Entry kali ini Kay ingin berkongsi satu lagi restoren makanan Cina di Dubai. 
Cerita banyak-banyak tak best.

So lets enjoy some pixx.

Sekian, terima kasih.

Kay datang ke Golden Dragon Restaurant malam semalam dalam pukul 11 malam. Dengan tujuan ingin bersahur. Waktu operasi restoren ini pada bulan Ramadan ialah 7 petang hingga 1 pagi.

Apa yang membuatkan Kay ingin mencuba makan di restoren ini ialah kerana ada Entertainer coupon yang diberi oleh Dian. Terima kasih ya!! Beli satu main course dan dapat percuma satu.

Dimanakah letaknya restoren ini?? Di bangunan Oud Metha, berdekatan dengan Lamcy Plaza dan Malaysian Trade Centre.

Ini adalah bahagian cashier di depan. Dengan ukiran Golden Dragon yang gagah di meja.

Kawasan dalaman restoren. Kedai ini luas dan banyak meja. Cantik dan bersih.

Kami memilih untuk makan ditempat yang tertutup memandangkan Ayshah tidur dalam stroller. Tempat tertutup yang kami pilih ada hiasan panda!! Sesuai untuk Khadeejah..

Ada beberapa tempat tertutup. Antaranya yang disebelah kiri. Dengan partition yang berukiran kayu.

Kami pesan nasi goreng telur berharga 22 dirham. Sedap. 

Chopsuey Chinese (Crispy Noodle) with Prawn. Berharga 31 dirham. Sedap.

Half Peking Duck berharga 80 dirham.

Peking duck dimakan dengan pancake, timun dan daun bawang yang dihiris dan sos khas. Kay pernah makan Peking duck di P. F Chang di Mall of Emirates.


Menu yang terakhir ialah Lobster on garlic Sauce.

Ini ialah gambar yang tergantung di pintu tandas wanita. Wanita cina dengan pakaian tradisional.

Ini pula gambar yang tergantung di pintu tandas lelaki.

Untuk pengunjung yang mementingkan kebersihan, restoren ini memang bersih. Tandas yang cantik dan bersih.

Untuk pengetahuan, setiap Selasa ada promosi 50% diskaun untuk jumlah keseluruhan makanan. Menurut manager, Mr Sonam promosi ini tidak pasti sampai bila. Apa apapun, makanan di sini sedap dan environment kedai yang cantik dam selesa.

Sunday, June 28, 2015

Electric Pepper Mill

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Apa khabar semua? 
Entry kali ini Kay nak kongsikan peralatan baru dapur.
Iaitu electric pepper mill.
Cerita banyak banyak tak best.
So lets enjoy some pixx!!

Sekian, Terima kasih.

Inilah dia electric pepper mill jenama Cuisine Art yang Kay beli di Carrefour, Mall of the Emirates.
Yang berharga 24.75 dirham. Kay beli 2 biji. Satu untuk lada hitam dan satu lagi untuk garam kasar.
Ia menggunakan 6 biji bateri AAA. Sebelum Kay beli yang ini, Kay ada juga survey di kedai Silica yang terletak di Deira. Ada satu jenama sahaja iaitu Joseph Joseph yang berharga 167 dirham.
Kay juga ada survey di Galeries Lafayette. Ada pepper mill jenama Peugeot berharga 400++ untuk 2 biji. Seperti biasa, kalau boleh Kay mahu cari yang murah. Alhamdulillah jumpa juga...


Sebelum ini, Kay menggunakan pepper mill yang manual. Kita kena pusing pusing la sendiri. Yang pada Kay agak memenatkan. Ditambah pula pepper mill Kay tu pendek. Banyak juga resipi memasak Kay yang menggunakan lada hitam yang dikisar halus. Maka itu yang membuatkan Kay ingin membeli Electric pepper Mill. Tips: seelok-eloknya guna pepper mill yang panjang. Supaya senang untuk proses memusing. 

Tuesday, June 9, 2015

Duramo Elite

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Entry kali ini Kay nak kongsikan pasal kasut baru. Heheh
Apa nama tajuk entry Kay ni?
Haa itu la nama kasut baru Kay.. Adidas Duramo Elite.
Running shoes sahaja.. Bukan kasut tinggi atau sebagainya..

Cerita banyak banyak tak best.
So lets enjoy some pixx!!

Sekian, terima kasih.

Kay pakai kasut seperti saiz yang tertera pada gambar diatas.

Tapak dalam dari Ortholite.
Apakah yang bagus tentang tapak dari Ortholite? Seperti yang tertera pada gambar diatas.
Tujuan Kay beli kasut ini ialah untuk bersukan. Harap-harap kasut ini Kay gunakan sepenuhnya. Bukan duduk di rak kasut sahaja. Kebetulan semasa Kay berjalan jalan di Dubai Mall, Lau Kong cari peralatan sukan di kedai Go Sport ada sale. Kay terus la beli kasut dari harga 300 dirham menjadi 195 dirham.
Inilah kasut sukan Kay... Cantik tak??

Sunday, June 7, 2015

Restoren Marfa Al Noor Naif Dubai

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Apa khabar semua?
Harap sihat hendaknya.
Dah makan?
Haa.. Kay makan tengahari di Naif.
Lepas borong 4 helai kain crepe, Kay singgah buat pertama kalinya ke Restoren Marfa Al Nour.
Haaa.. Kawan kawan cakap sedap.
Makanya , Kay sanggup meredah panas untuk makan the ' Best Shawerma in The World' .. 
Cerita banyak-banyak tak best.
So lets enjoy some pic!!

Special thanks to Khadijah Bt Zainal Abidin sebab sudi membawa Kay makan di sini disamping menemankan Kay beli kain crepe untuk buat blouse dan kemudiannya beli barangan kaca di kedai Silica.

Panjang umur murah rezeki, kita pergi jalan tempat lain sama sama okz

Sekian, terima kasih.

Inilah ruang dalaman Restoren Marfa Al Nour. Dari luar kedai hingga ke dalam kedai, semua warna oren. Di dalam kedai ini ada dalam 6 buah meja. Kedudukan kedai ni, Kay tak pandai nak terangkan. Cuba cari di google map. Heheh

Buku menu Marfa Al Noor. Kalau malas nak datang makan disini, boleh telefon sahaja untuk delivery.

Di belakang tu ialah tempat menyediakan makanan.

Kami pesan 2 shawerma ayam  yang berharga 5 dirham satu dan seekor ayam panggang/ ayam golek yang berharga 25 dirham.

Panas panas ni, kami pesan Jus Ciku 12  dirham untuk gelas besar, Jus Tebu juga 12 dirham dan Jus Epal, 6 dirham untuk gelas kecil.

Ini lah dia ayam panggang. Dihidangkan bersama-sama roti, salad, mayonis bawang putih dan humus.
Apakah humus diperbuat daripada kacang kuda yang dimasak. Dihancurkan dan dicampurkan dengan tahini (diperbuat daripada bijan), jus lemon, minyak zaitun, garam dan bawang putih.

Haa..Gambar ayam panggang yang sungguh menggiurkan...Kay rasa hanya dilumurkan garam dan dipanggang. Sungguh sedap. Isi ayam yang lembut.

Inilah dia rupa shawarma di Marfa AL Noor.  Memang special sebab pembalut (wrapper) nya nipis dan garing. Kay tengok macam lapisan kulit popia. Sepanjang Kay duduk di Dubai, Kay hanya makan shawaerma yang dibalut dengan roti pita atau roti arab. Di MArfa AL Nour ni memang best!! Terbaikk..Ditambah dengan cili sos Life yang dibawa khas dari Malaysia..hehehe 

Friday, June 5, 2015

Musim Panas Di Dubai.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Apa khabar semua? 
Harap sihat hendaknya.
Entry kali ini Kay nak kongsi berkenaan cuaca panas di Dubai dan bagaimana Kay mengharungi cuaca panas di sini. 
Kay nak kongsikan apa yang Kay minum untuk menjaga kesihatan di Dubai masa musim panas.

Dubai memang best..tapi bila masuk musim panas, jawab nya kita duduk berkampung dalam rumah ataupun berjalan-jalan dalam shopping mall.
Sesungguhnya, banyak shopping mal yang best di Dubai ini.

Kalau nak berjalan-jalan di tempat yang tidak ber air-cond, kena berfikir dua tiga kali lah.
Terutamanya bagi yang ada anak-anak kecil macam Kay.
Kalau ikutkan hati, Kay nak ke Naif untuk mencari kain. Tapi tak boleh nampak gayanya sebab cuaca amat panas.

Sila klik http://kay-hussin.blogspot.ae/2015/04/naif-souq-dubai.html

Walaubagaimanapun, Kay suka juga waktu musim panas di Dubai.
Yang pertama, baju cepat kering. Dan yang kedua, bila nak mandi tak perlu buka heater untuk panaskan air.hehehe..


Cerita banyak banyak tak best so lets enjoy some pixx!!

Sekian, terima kasih.

Ini adalah screen shot dari iphone 4 Kay. Menunjukkan suhu 40 C pada waktu tengahari. Bila nak masuk Maghrib, suhu menurun menjadi 38C.  

Yang ini pula di Ibu Negara Iraq, iaitu Baghdad. Lagi panas dari Dubai.

Ini pula, di Kuala Lumpur.

Walupun di Dubai, Sibu tetap di hati...Sibu pun hujan macam Kuala Lumpur...

Ini adalah gambar teko untuk buat teh yang Lau Kong beli di IKEA yang terletak di Dubai Festival City.
Kalau anda nak cari, boleh cari nombor unit 901.500.71
Kay suka teko teh ni. Senang untuk buat teh. Serbuk teh tak bersepah-sepah dalam minuman.

Ini adalah biji kembang semangkuk. Sesungguhnya, kembang semangkuk adalah benda wajib yang mesti ada di rumah di Dubai. Kalau balik Malaysia, biji kembang semangkuk, adalah benda yang mak mertua pesan untuk di bawa pulang ke Dubai.

Kay masukkan 3 biji kembang semangkuk dan juga 3 sudu besar gula bersama-sama air mendidih.
Bila biji kembang semangkuk dah mengembang, air akan bertukar menjadi cokelat seperti warna air teh.

Selain dari air kembang semangkuk, Kay dan Lau Kong juga minum air rumput ular.
Ini adalah minuman yang diamalkan oleh keluarga Lau Kong. Jadi bila nak balik ke Dubai, Mak Mertua juga akan pesan untuk bawa bekalan minuman rumput ular ini.
Macam mana rasa minuman ini? Rasanya macam air cincau. Itulah yang Kay rasa masa mula mula minum air ini.
Minuman ini adalah dari tumbuh-tumbuhan iaitu self-heal, mulberry dan chrysanthemum.
Khasiat minuman ini yang tertulis di bungkusan ialah
-dispelling the wind and fever
-doing good to the liver and eyes
-dispelling rheumatism or poison
-lowering blood pressure
-preventing getting cold all the year round
-treating the pharyngitis
-dispelling the summer heat
-reducing the fever heat or heat in autumn or winter






Miri crocodile Farm and Mini Zoo Miri Experience

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar. harap sihat hendaknya. Kay baru sahaja melawat Miri Crocodile Farm. Rupanya ada Mini Zoo...