Tuesday, December 13, 2016

Resipi Tom Yam Kung

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Entry kali ini Kay nak kongsikan resipi mudah Tom Yam.
Sesungguhnya Kay tidak suka menggunakan  MSG dalam makanan.
Cerita banyak-banyak tak best.
So, let's enjoy some pixx.

Selamat mencuba.

Sekian, terima kasih.

Bahan bahan yang penting untuk membuat Tom yum ialah daun limau purut dan serai.
Sayur- sayuran yang Kay guna : lobak merah, kobis bunga, putik jagung, bawang besar, tomato, Cili padi
Bahan perasa: garam dan perahan limau bilis

Kay buat Tom yum Kung.
Kung bermaksud udang.
Cara-caranya:
1. Kay rebuskan lobak merah terlebih dahulu. Sebabnya, lobak merah keras
2. Bila lobak merah sudah lembut, Kay masukkan sayur- sayuran lain dan bahan penting iaitu daun limau purut dan serai yang telah diketuk sedikit.
3. Bila dah Naik bau dan sayuran telah empuk, akhir sekali masukkan udang, garam dan perahan air limau.


Tips:
1. Buangkan biji Cili padi untuk kurangkan tahap kepedasan.
2. Gunakan penapis semasa memerah limau nipis untuk mengelakkan hampas limau masuk ke dalam masakan. Hampas tu menyebabkan masakan kurang enak ( pedar).
3. Udang cepat masak, makanya jangan masak terlalu lama. Agak-agak udang dah bertukar warna, boleh tutup api.
4. Tom yum seharusnya masam, makanya jangan kedekut nak perah limau nipis banyak sikit.
5. Daun limau purut dicarik- carik untuk mengeluarkan aromanya. Kay buangkan urat daun di tengah nya.

Thursday, December 8, 2016

Biskut Lutut

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Dah makan? Kay makan mee goreng.
Di atas meja makan di Rumah kakak Kay ni, ada biskut lutut.
Makanya Kay nak tulis la pasal biskut ni.
Cerita banyak-banyak tak best.
So let's enjoy some pixx.

Sekian, terima kasih.

Mak Kay cakap, dia makan biskut ni masa pantang kan Kay.
Macam mana Cara makannya? Haa...Mak cakap arwah Atok Ahmadiah akan tumbuk biskut lutut tu. Tumbuk bukan sampai hancur atau lumat. Agak agak je.
Kemudian di gaulkan dengan Gula pasir dan kelapa parut.
Lepas digaul sampai sebati..makan lahh.. hehehe

Kay Tanya Mak, kenapa namanya biskut lutut.
Mak cakap mungkin sebab bentuk nya macam kepala lutut.
Roti ini Juga dikenali dengan nama roti kelotok. Cara makan nya ialah, buat kuah santan. Letak garam dan Gula. Masukkan roti dan ais. Juadah untuk berbuka puasa. Roti ini masih ada di Sabak Bernam.

Kay suka makan biskut ni cicah dengan air teh atau kopi O Panas.
Kay tak pernah jumpa biskut ni di Tempat lain melainkan negeri Perak. Mak cakap sampai ke Tanjung Malim. Di Johor, rasa nya tak ada kot..

Friday, November 25, 2016

Buku latihan sekolah Agama Khadeejah Bella

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Sekarang pukul 2pagi.
Kay kemas kemas bilik dan terjumpa buku latihan / buku tulis sekolah agama.
Makanya Kay nak abadikan memories tulisan Khadeejah...
Cerita banyak- banyak tak best.
So let's enjoy some pixx.

Sekian, terima kasih.









Yang ini , tulisan jawi nya ada peningkatan. Alhamdulillah 




Wednesday, November 16, 2016

Shafeeyyah Bella 2 bulan 2 minggu

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Entry kali ini, Kay nak catatkan perkembangan Shafeeyyah Bella.
Alhamdulillah, so far so good.
Cuma hari ini Shafeeyyah selsema dan batuk. Ada kayak. Paru- paru- ok. So doctor dah bagi ubat yang sepatutnya.
Mungkin Shafeeyyah berjangkit dengan kami (Kay, Khadeejah dan Ayshah) sebab minggu lepas kami 3 beranak selsema dan batuk batuk.
Lagi 2 minggu, Shafeeyyah akan akan ambil vaksinasi 3 bulan.
Kay ambil extra vaccines.

Cerita banyak-banyak tak best.
So let's enjoy some pixx.

Sekian, terima kasih.

Extra vaccines ialah rotavirus dan pneumococcal 

Ada promosi. Jadi Kay ambil lah..

Khadeejah dah pandai mengeja

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Seperti tahun entry diatas,
Kay ingin mengabdikan pencapaian terbaharu Khadeejah Bella...
Alhamdulillah dah boleh mengeja pada umur 5 tahun. Mungkin ada kanak-kanak yang sudah boleh mengeja seawal usia  3 tahun.
Khadeejah sudah bersekolah tadika. Jadi belajar di sekolah. Kay tak paksa dirumah.
Dirumah hanya berehat. Kalau ada ujian, baru Kay suruh buka buku. itu pun baca sekali sahaja.
Jadi nya suatu hari, semasa ikat rambut Khadeejah, getah rambut terputus.
Makanya Kay eja suku kata pertama iaitu 'pu'.. Khadeejah Pula sambung 'tus'.
Kay terkojut dan happy. Alhamdulillah.
Kemudian Kay cakap bagus. Dan eja suku kata pertama 'ba'.. Khadeejah sambung 'gus'.
Alhamdulillah.
Kay Tanya siapa yang ajar. Law Lao Se atau Chong Lao Se. Padahal Kay dah tahu, Law Lao Se yang ajar.

Itu saja perkongsian hari ini.
Semoga Khadeejah terus sukses.

Sekian, terima kasih.


Tuesday, October 18, 2016

Ayshah Bella kena cakar kucing

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Entry kali ini Kay nak abadikan pengalaman pertama Ayshah kena cakar dengan kucing.
Tempat kejadian: Masjid Lutong, Miri, Sarawak
Waktu:8-9 pagi
Sebab-sebab: Ayshah kacau kucing tu.

Kay dah pesan pada Ayshah untuk tengok sahaja. Mungkin Ayshah pi tunjal kepala kucing tu ...

Khadeejah kali pertama kena cakar kucing, di bahagian dahi. Tempat kejadian ialah Rumah kawan Walid. 

Sekian, terima kasih.

Kena cakar di tangan kanan
 

Monday, October 10, 2016

Khadeejah Bella Dan tulisan jawi

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Entry kali ini Kay nak abaikan perkembangan tulisan Khadeejah Bella.
Tulisan ABC dan 123, Khadeejah dah lancar.
Bab tulisan jawi, ada sukar sedikit.
Kay tak ajar dirumah. Mengharapkan  Ustazah di sekolah. Cuma Kay akan Bantu dan pantau jika ada kerja sekolah yang perlu disiapkan di Rumah.
Alhamdulillah... sekarang tulisan jawi Khadeejah dah cantik!!!

Cerita banyak- banyak- tak best..
Let's enjoy some pixx.

Tips yang Kay akan ingat sampai bila bila untuk ajar Khadeejah tulis tulisan jawi ialah...
1. Istilah 'mata' untuk titik , seperti huruf  baa ada Satu mata dibawah, huruf taa ada dua mata diatas.
2. Istilah 'gigi' atau 'rumah' untuk huruf sin dan shin.

Tips ini diberitahu oleh emak Kay.
Thank you mom.
I love you.

Nampak tak disitu? Ustazah suruh perbaiki tulisan.
Ini penggal pertama.

Tadaaaa..sekarang, dah pandai..
Alhamdulillah. Bila masuk penggal kedua, Khadeejah dah boleh tulis jawi.

Lagi contoh tulisan yang elok rupa nya...hehehe


Friday, September 9, 2016

Lukisan dan tulisan Khadeejah Bella

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Seperti tajuk diatas, Kay nak abadikan lukisan dan tulisan Khadeejah yang berumur 5 tahun 6 bulan.

Let's enjoy some pixx.

Sekian, terima kasih.

Gambar dilukis Khadeejah..with earrings dan crown. Gigi tu pakai braces. Oh..Gigi Khadeejah dah cabut 2 barang dibahagian bawah. Nampaknya Khadeejah kena pakai braces bila besar sebab Giginya tumbuh senget walaupun cabut on time. tak lambat dan tak cepat. Cabut di klinik Gigi oleh nurse pergigian.

Yang ini latihan menulis huruf kecik dan huruf besar. Masa penggal pertama, murid-murid dia huruf kecik. Bila masuk penggal kedua, baru murid-murid diajar huruf besar. Antara huruf-huruf kecik yang tricky ialah b dan d.

Yang ini pula latihan huruf jawi. Yang Kay nak abadikan ialah huruf lam alif.
Kay t

tulid 

Saturday, September 3, 2016

Khadeejah dan lukisan

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Seperti tail entry diatas, Kay nak kongsikan antara lukisan Khadeejah.

Let's enjoy some pixx.

Ini adalah lukisan yang dihasilkan hari ini, 3 September bersamaan 2 Zulhijjah. Lagi seminggu must  Islam akan menyambut Hari Raya Qurban.
Apa yang menarik perhatian Kay ialah naga / dragon yang dilukis oleh Khadeejah. boleh teka tak yang mana Satu naga?--> yang warna ungu tu. Yang lain tu biasa saja..Ada orang,rumput hijau, bunga merah, awan biru, dan burung.
Kay Tanya Khadeejah, kenapa tulis dragon.
She replied..I want to scare people.
Hehehe...macam- macam.


Memandangkan Kita berada dalam 10 hari pertama di Bulan Zulhijjah, Kay kongsikan beberapa amalan yang boleh dilakukan.

Sekian, terima kasih


AMALAN UTAMA BULAN ZULHIJJAH

Manakala amalan-amalan yang digalakkan sepanjang sepuluh awal Zulhijjah yang amat besar pahalanya. Khususnya bagi mereka yang tidak mendirikan Haji di Baitullah, ini antaranya :-

a) Zikir : Iaitu dengan memperbanyakkan zikir Subhanallah, Alhamdulillah, La ilaha Illa Allah dan Allahu Akbar.

Ia bersumber dari hadith riwayat At-Tabrani yang diakui sohih oleh Imam Al-Munziri. Allah SWT juga menyebut ertinya : "Supaya mereka menyaksikan berbagai perkara yang mendatangkan faedah kepada mereka serta memperingati dan menyebut nama Allah, pada hari-hari yang tertentu.." (Al-Hajj : 28).

Ibn Abbas r.a mentafsirkan erti ‘hari-hari tertentu' adalah sepuluh hari Zulhijjah ini dan inilah pendapat majoriti ulama jua.

b) Berpuasa : Amat digalakkan berpuasa pada satu hingga sembilan Zulhijjah bagi orang yang tidak menunaikan Haji. Hari Arafah (9 Zulhijjah ) pula adalah hari yang terbaik untuk berpuasa.

Nabi SAW bersabda tentang kelebihan hari Arafah :

"Tiada hari yang lebih banyak Allah membebaskan hambanya lebih dari hari Arafah" (Riwayat Muslim).

Nabi SAW juga bila ditanya tentang kelebihan berpuasa pada hari Arafah ini menjawab, ia menghapuskan dosa yang lalu dan tahun kemudiannya.

c) Melakukan lain-lain amalan seperti bersedeqah, membaca Al-Quran, solat sunat dan lain-lain. Ia semuanya termasuk di dalam umum hadith yang menunjukkan ianya amat disukai oleh Allah SWT.

d) Menjauhi maksiat dan masa terbaik untuk memulakan tawbat bagi sesiapa yang masih berfikir-fikir dan menangguhnya. Amat biadap jika umat Islam bersukaria dengan melampaui batas haram di hari yang amat agung di sisi Allah SWT ini.

Bertawbatlah dengan sebenar-benar tawbat dan sedarilah bahawa hidup ini sementara dan seluruh keseronokannya adalah tipu daya semata-mata.

e) Bertakbir : Ibn Abi Shaibah menyebut bahawa `Ali KW menunjukkan bahawa permulaan takbir bermula sejurus selepas solat Subuh hari Arafah sehingga hujung waktu ‘Asar hari ketiga Tashriq.

f)  Berkorban dengan menyembelih binatang yang layak : Allah SWT berfirman : ertinya : "dan berdoalah dan berkorban". Allah SWT juga menyebut :

وَمَنْ يُعَظِّمْ شَعَائِرَ اللَّهِ فَإِنَّهَا مِنْ تَقْوَى الْقُلُوب
( Ertinya : "Sesiapa yang membesarkan syiar Allah (berkorban) mala ia adalah dari tanda ketaqwaan hati" (Al-Hajj : 32

Sebuah hadis menyebut  :
ما عمل آدمي من عمل يوم النحر أحب إلى الله من إهراق الدم

Ertinya : "Tiadalah amalan anak Adam yang lebih disukai oleh Allah SWT pada hari kurban kecuali berkorban ( dengan menyembelih binatang)" ( Riwayat At-Tirmidzi, Abu Daud ; Gharib, namun terdapat rawi yang dipertikaikan )

~ Dr Zaharuddin Abd Rahman

Panggil an nama Shafeeyyah Bella

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Kay nak abadikan moment Khadeejah dan Ayshah bila  sebut nama Shafeeyyah.
Khadeejah yang berusia 5 tahun, panggil Baby Sofea.
Ayshah yang berusia 2 tahun 9 bulan panggil Baby Hafaya...hahahah.. jauh bebenor.

Itu sahaja cerita nya....

Kay panggil nama penuhhhh...

Sekian, terima kasih.

Friday, September 2, 2016

Shafeeyyah Bella genap berusia seminggu

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Entry kali ini Kay nak update perkembangan Shafeeyyah pada hari ke enam.
Alhamdulillah, Shafeeyyah sihat.
Susu badan pun banyak. Rezeki Shafeeyyah..
Kuning memang ada.
Makanya Kay pastikan Shafeeyyah menyusu badan dengan kerap.
Kalau agak lama tidur, Kay akan kejutkan untuk menyusu.
Pada hari ketiga, iaitu bila sudah berada di Rumah, Kay risau sebab Shafeeyyah tak berak. Hari ke empat, ada temujanji dengan doctor kanak-kanak untuk pastikan Shafeeyyah sihat memandangkan pada hari kedua iaitu hari kami dibenarkan pulang, suhu badan Shafeeyyah berada di sempadan iaitu 37.4
Doctor izinkan kami pulang dan nasihatnya ialah jika suhu cecah 38, perlu segera ke hospital.
Alhamdulillah keputusan OK. Kuning tak berapa tunggi dan tiada jangkitan dalam darah yang menyebabkan badan Panas.

Hari ini genap Shafeeyyah berusia seminggu, tali Pusat belum tanggal.
Kepala sudah siap dicukur. Cukur sendiri oleh Walid. Tiada kenduri atau Majlis. Sama seperti Khadeejah dan Ayshah. Semua DIY.

Akikah juga sudah di selesaikan. Akan dibuat di Sibu, masa Ibadah Korban.  Satu bahagian lembu, berharga rm600.
Akikah Khadeejah dan Ayshah di buat di Kuala Kangsar. Masing-masing seekor kambing berharga rm700 kalau tak silap.

Itu sahaja perkembangan setakat ini.
Last but not least, so far, sepanjang seminggu menjaga Shafeeyyah, dia tak banyak meragam atau merengek.
Kay bagi susu badan, sedawakan dan letak diatas tilam. Senang.
Tak gunakan buaian. Begitu juga dengan Khadeejah dan Ayshah. Baringkan terus diatas tilam.

Let's enjoy some pixx.

Sekian, terima kasih.

Poo poo pada hari keempat. Sudah semakin cerah. Tidak hitam seperti hari pertama dan kedua.
Sejak hari ke Lima,keenam dan hari ini iaitu ketujuh, Shafeeyyah kerap membuang poo poo. Hasil buang an sudah kuning sepenuhnya.

Tali Pusat dalam keadaan baik dan kering. Cuma belum tanggal. Shafeeyyah mandi sekali sehari iaitu pada waktu pagi. Lepas mandi,akan disapukan alcohol yang diberikan 

Ini lah dia, kepala yang telah siap dicukur.








Wednesday, August 31, 2016

Perkembangan braces

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Entry Kali ini Kay nak kongsikan pasal diri Kay yang sedang memakai braces.
Sekarang ini sudah sebulan lebih  Kay memakai braces.
Dan hasilnya.....
Cerita banyak-banyak tak best.
So let's enjoy some pixx.

Sekian, terima kasih.

Dalam masa sebulan, Gigi bawah yang tak teratur, dah tersusun rapi. 



Sunday, August 28, 2016

Perjalanan melahirkan Shafeeyyah Bella Bt Khanif

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Entry Kali ini Kay nak kongsikan detik-detik melahirkan Shafeeyyah Bella.
Seperti 2 kelahiran sebelumnya, Kay memilih untuk induce atas sebab-sebab tertentu.
Makanya, pada 26 Ogos 2016, kandungan genap 38 minggu dan boleh di keluarkan.
Hari Jumaat. Memang pilihan kami. Sama seperti Khadeejah Bella,lahir hari Jumaat di Kuala Lumpur.
Ayshah Bella Lahir hari Selasa di Dubai.

Pagi Jumaat,lepas hantar Ayshah Bella ke Taska dan Khadeejah Bella ke Tadika, kami ke Columbia Asia Hospital Miri untuk masuk wad. Kira cek in hospital lah..
Pukul 8.08 pagi Kay sampai dan daftar masuk. Proses pendaftaran ambil masa 20-30 minutes.
Dalam 840pagi masuk ke bilik 207, nurse buat CTG.
930 atau 940 pagi Doctor Aida Bt Esa datang cek bukan dalam 2-3 cm dan kemudian masuk kan ubat separuh.
Kay sempat sarapan McDonald's breakfast set.

Bila daftar masuk, akan dapat set alat kebersihan diri dan sekotak you. 


Sebenar nya Khadeejah tak berapa sihat, sakit perut muntah muntah. Kay sapu minyak angin dan suruh juga ke sekolah sebab ada sesi bergambar akhir tahun. Dah bayar RM 7. Jika tak datang, akan terlepas sesi bergambar dan tiada kenangan di sekolah tersebut sebab tahun depan, Khadeejah akan ke sekolah lain.
Alhamdulillah, segala urusan dipermudahkan. Cikgu beritahu, lepas sesi bergambar boleh terus ambil Khadeejah pulang.

26/8 sesi bergambar
30/8 sambutan hari merdeka

1040pagi..iaitu 1 jam selepas ubat dimasukkan, nurse buat lagi CTG.

Ini lah dia rupa mesin CTG. untuk monitor baby heartbeat. alhamdulillah semua nya OK.

Sementara tunggu bukaan, Walid uruskan sedikit hal dan pukul 11 pagi ambil Khadeejah dari sekolah. Setengah jam awal dari waktu pulang iaitu 1130pagi dan terus bawa Khadeejah ke hospital untuk bawa Khadeejah tengok Kay.
Kay dah bagi tahu Khadeejah, baby nak keluar dah.hehehe
Tak lama Khadeejah dan Walid di Hospital sebab Khadeejah tak sihat dan Walid mengantuk. Makanya mereka pulang dalam pukul 12tengahari.

Kay duduk di Hospital...
118tengahari, air ketuban pecah. Alhamdulillah Walid dah berada di lobby hospital.
Nurse bersiap sedia bawa Kay ke labour room.
Sampai di labour room, senior nurse/midwife dan nurse bahagian kanak-kanak membuat persediaan bagi menyambut kelahiran.
Kay pakai gas untuk kurang kan sakit.
Tak sempat nak ambil epidural sebab dah buka 7-8cm.
147 tengahari, Shafeeyyah Bella selamat keluar dan disambut oleh bidan bersama Azalya Dumong. Dr Aida tak sempat nak sambut.
Apa-apapun Alhamdulillah, semua selamat, dipermudahkan dan semua berjalan lancar.

Lepas Shafeeyyah Lahir, placenta belum keluar. Perut Kay kurang selesa.
Lepas beberapa minute, baru placenta keluar. Baru nyaman rasa perut.
Kemudian baru Dr Aida sampai.
Keluarkan darah beku dan Jahit bahagian yang terkoyak.
Bonding time with Shafeeyyah. Bagi susu badan. Belum banyak lagi. Ada beberapa titik colostrum sahaja....
Lepas bersalin, ada beberapa ubat yang diberikan

Multivitamin. Jenama Pharmaton

Ubat untuk keluarkan angin

Ubat untuk lembutkan najis or sembelit



Lepas Maghreb, Atok Nenek Walid Khadeejah dan Ayshah datang untuk melawat Shafeeyyah.

Bawa muffin dan bubur ayam McD untuk dinner Kay.

Maka tamatlah episode melahirkan Shafeeyyah Bella.

Cerita lain akan dikongsikan di entri seterusnya.

Sekian, terima kasih.


Saturday, August 27, 2016

Disebalik pemilihan Nama Shafeeyyah Bella

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.
Entry Kali ini Kay nak kongsikan bagaimana Kay dan suami bersepakat untuk memilih nama bagi puteri ketiga kami.
Alhamdulillah, semalam bersamaan hari Jumaat, 26 Ogos 2016, 23 Zulkaedah 1437,
Shafeeyyah Bella Bt Khanif selamat dilahirkan secara normal.

Menurut Ustaz Azhar Idrus, lebih afdhal si Ayah memberikan nama anak. Tetapi jika si Ibu mempunyai nama yang molek, dibolehkan untuk diberikan nama tersebut.
Untuk pengetahuan, semua nama puteri kami dipilih oleh suami. Kay ikut sahaja sebab nama- namanya elok dan baik.

Kay dan suami sudah bersepakat untuk menamakan anak anak perempuan dengan nama- nama isteri junjungan Nabi kita, Nabi Muhammad SAW.

Puteri pertama kami ialah Khadeejah Bella.
Puteri kedua kami ialah Ayshah Bella.
http://kay-hussin.blogspot.my/2013/12/disebalik-pemilihan-nama-ayshah-bella.html?m=1

Puteri ketiga kami ialah Shafeyyah Bella.
Siapakah Safiyah, Shafiyyah, Safiyyah?
Safiyah anak kepada Huyay, ketua puak Bani Quraizah iaitu dari keturunan Nabi Harun a.s. Dalam Perang Khaibar, suaminya seorang Yahudi telah ditawan dan Safiyah telah ditawan. Dalam satu rundingan setelah dibebaskan, Safiyah telah memilih untuk menjadi isteri Nabi MuhammadS.A.W. Safiyyah meriwayatkan 10 hadis dan meninggal dunia dalam bulan Ramadhan tahun ke-50H (ada yang mengatakan 52H). Dia dikebumikan di al Baqi’.
Sumber: Wikipedia 

Shafiyah binti Huyay (Bahasa Arab صفية بنت حيي‎Shafiya/ Shafya/ Safiyya/ Sofiya) (sekitar 610 M - 670 M) adalah salah satu istri ke-11 Muhammad yang berasal dari sukuBani Nadhir. Ketika menikah, ia masih berumur 17 tahun.[1] Ia mendapatkan julukan "Ummul mu'minin".[2] Bapaknya adalah ketua suku Bani Nadhir, salah satu Bani Israel yang bermukim disekitar Madinah.
Sumber: Wikipedia bahasa Indonesia.

Untuk mengetahui lebih lanjut, boleh la mencarinya di internet atau buku- buku.





Berkaitan ejaan nama Shafeeyyah, double E seperti ejaan nama puteri sulung kami iaitu Khadeejah.

Bella? Mengapa kami meletakkan Bella? Ini adalah untuk simpan nama Bell dari Atok ( bapa mertua Kay, Mohammad Bell).

Al- kisah...Atok mempunyai bapa angkat dari Spain yang bekerja di Sarawak, ingin membawa Atok pulang ke Spain.
Tetapi Ayah sebenar Atok, En Razali tidak mengizinkan.
Jadi, bapa angkat Spain itu suruh Atok simpan namanya iaitu Bell.


Info tambahan..
Bella ialah nama perempuan. Dalam bahasa Itali dan Latin, maknanya ialah cantik.
Dalam French, Belle membawa maksud cantik.

Itu lah kisah nya.
Makanya, kami suami isteri bersetuju untuk letakkan Bella bagi semua puteri kami, dan Bell bagi putera kami.

Pernah dengar nama Ustaz Don Daniyal?
Nama Don ialah nama yang diberikan pada adik beradik lelaki, dan Donna untuk adik beradik perempuan.
Kay pernah dengar penjelasan Ustaz Don Daniyal di YouTube mengapa namanya Don.

Apa- apapun, sebagai Ibu bapa,kita mahukan yang terbaik untuk anak-anak.
Kita mulakan dengan pemilihan nama yang baik-baik.
Semoga anak-anak Kita dilindungi. Ameen.

P/s:
seronok mencari nama anak. Terutamanya bila nama yang dipilih berkaitan dengan Nabi Muhammad SAW. Kay dapat belajar sirah dan mengambil iktibar dari cerita tokoh-tokoh Islam.

Last but not least... ciao Bella!! Means hi beautiful!!







Wednesday, August 24, 2016

Khadeejah Bella Dan rambut

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.
Kay tengah tunggu giliran untuk check up bulanan braces.
Sementara tu Kay nak tulis pasal Khadeejah dan rambut.
Setiap pagi,sebelum ke sekolah tadika, seperti biasa Kay akan siapkan rambut Khadeejah.
Soalan yang akan Kay Tanya ialah...
" Nak ikat rambut macam mana hari ini?"
Jawapannya...
1.Nak macam Elsa Frozen ( maksudnya tocang Satu)
2.Nak macam Anna Frozen ( maksudnya tocang dua)
3.Nak macam Mei Mei Upin Upon ( maksudnya tocang dua).
Itu aja yang Kay nak kongsikan pasal Khadeejah.
Ayshah belum lagi sebab rambut masih pendek. Tak boleh buat tocang.
Cuma ikat biasa. Satu atau dibahagi dua.

Sekian, terima kasih.




Saturday, August 20, 2016

Badminton perseorangan lelaki Malaysia menentang China peringkat akhir Olimpik Rio 2016 dimenangi oleh China and

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.
Entry Kali ini Kay tulis secara langsung semasa menyaksikan perlawanan akhir (penentuan pingat emas dan Perak) Datuk Lee Chong Wei menentang Chen Long.
Kay menonton Di saluran 724 HyppTV bersama Khadeejah.
Bagus juga menonton bersama dia sebab Kay bole ajar mathematics bila jumlah mata meningkat.
Bukan setakat mathematics,tetapi juga bendera Malaysia.
Kebetulan sekarang ialah bulan 8 iaitu bulan kemerdekaan bagi negara Malaysia.
Alhamdulillah, di tadika Khadeejah ada ajar berkaitan bendera Malaysia sempena bulan merdeka. Juga beberapa lagu kemerdekaan.
Setakat 9.29 ini China mendahului dengan 20 manakala Malaysia 17 Di set yang pertama.
Apa apapun Kay harap Datuk Lee Chong Wei dapat emas bagi acara ini.
Bila menonton sukan terutamanya bola speak dan badminton, Kay akan ingat pada Mak ( panggil Opah sebab ada 3cucu dah).
Opah sebenarnya sangat aktif bersukan.
Masa sekolah dulu main netball dan hoki.
Tak silap, Kay pernah nampak gambar Opah main hoki pakai skirt pendek. Zaman dulu-dulu.
Masa bekerja di jabatan kerajaan, sebelum berkahwin, Opah aktif badminton dan ping pong.
Walaupun sudah tua, tetapi skill bermain itu masih ada.

Sudah masuk ke set kedua. Set pertama dimenangi oleh Chen Long


Sesi pemberian pingat. Datuk Lee Chong Wei memenangi pingat Perak, 3 Kali berturut-turut di Temasya Olimpik. Tahniah! 


Wednesday, August 17, 2016

Ayshah Bella Dan lampin pakai buang

Assalamualaikum dan Salam sejahtera.
Entry Kali ini Kay nak kongsikan perihal Ayshah.
Kay ada beli lampin pakai buang saiz S untuk baby yang bakal Lahir InshaAllah bulan September 2016 nanti.
Ayshah nampak lampin pakai buang yang itu Dan minta untuk pakai.
Pada mulanya Kay beritahu, yang itu baby punya. Tapi Ayshah nak pakai juga.
Makanya, Kay bukalah Dan pakaikan saiz S tu. Alhamdulillah muat. cuma bila Ayshah buang air kecik, sekali saja, dah penuh.
Untuk pengetahuan, Khadeejah tak pakai lampin pakai buang bila genap 3 tahun.
Ayshah dah pandai nak ke tandas bila nak buang air kecik atau air besar...
Ayshah akan bagi tahu Kay.
Cuma sekarang ni,Kay kurang rajin nak ulang alik ke tandas untuk Cuci memandangkan dah masuk trimester ketiga..
Apa-apapun, asal Ayshah bahagia dengan lampin pakai buang saiz S, jadiii lah..hehe hey
Sebetulnya Ayshah pakai lampin pakai buang saiz M dan jenis seluar (pants).

Sekian, terima kasih.

Lampin pakai buang untuk baby yang bakal Lahir.

Lampin pakai buang Ayshah Bella. Kay beli Di Econsave sebab ada promosi dan murah sedikit.



Thursday, August 11, 2016

Khadeejah Bella Dan Loom Band

Assalamulaikum Dan Salam sejahtera.
Entry Kali ini Kay nak kongsi pasal Khadeejah Dan Loom band.
Kay rasa demam Loom band mi day lepas.
Sekarang bila Khadeejah 5 tahu, Baru Kay nak ambil tahu pasal Loom band ni.
Memandangkan prestasi skolah tadika Khadeejah agak bagus, mendengar kara, beralah dengan Ayshah, makan Kay belikan Loom band.
Khadeejah suka nak pakai bracelet Dari Loom band.
Cerita banyak- banyak- tak best.
So let's enjoy some pics.

Sekian, terima kasih.

Yang ini harganya 60sen. Untuk Ayshah. kalau beli barang, mesti ada untuk Ayshah.sebab kalau tak ada, berebut Dan bergaduh. Tetapi Ayshah main kejap saja. Akhirnya, Khadeejah dapat juga. Kay belikan yang itu sebab nak getahnya.

Yang ini untuk Khadeejah.berharga 90sen.ada board. Mala senang nak buat Loom band. Ada juga relink yang menggunakan jari, garpu Dan juga pensil. Tetapi untuk Khadeejah,pakai board lebih senang.


Monday, July 25, 2016

Ayshah Bella 2 tahun 7 bulan

Assalamulaikum Dan salam sejahtera
Entry Kali ini Kay nak kongsikan perkembangan Ayshah .
Ayshah dihantar ke Taska.
Kay nampak dia dah pandai pegang pensil Dan tulis ikut garisan titik-titik.
Baju,seluar Dan pampers juga semua nak pakai sendiri. Kay cuma tolong kalau baju tersebut terbalik. Ayshah akan sarungkan ke kepala Dan masukkan tangan.
Bila nak pakai seluar Dan pampers,dia akan duduk. Kay akan perhatikan Dan nasihatkan supaya masuk kaki kanan. Ikut Sunnah Rasulullah SAW.
Bila sendawa lepas makan atau minum susu botol, Kay ajar ucapkan ' Alhamdulillah, Thank you Allah'.
Beberapa Kali ingatkan, Alhamdulillah Ayshah dah pandai ucapkan Alhamdulillah...
Bab makan, ikut selera Dan tahap kelaparan. Selalu nya lepas balik Taska, kay akan mandikan dan suap makan. Masa tu, Kay nampak Ayshah makan dengan berselera.
Buah kegemaran setakat ini ialah pisang.
Gigi tersusun elok Dan tiada karies.
Suka makan ais krim. Kay biasa buat ais krim dalam plastic panjang perisa sirap ros (ais krim Malaysia). Kalau ais krim potong, Milo, mat kool Kay lihat kurang menepati selera Ayshah Dan juga Khadeejah.
Bila buat salah, Ayshah akan cakap 'sorry'.
Suka sabotage atau kacau Khadeejah masa belajar ( tarik pensil di tangan Khadeejah, pihak buku Khadeejah, ambil pemadam, pembaris).
Suka baca buku Khadeejah ( tengok gambar di buku Khadeejah Dan akan bertanya ' ini apa?'). Kay akan terus jawab..
Bila sakit,tiada masalah untuk makan ubat (ubat selsema,ubat batuk,ubat kahak Dan ubat demam). Kay cuma perlu pastikan perisa ubat menepati citarasa. Yang masalah cuma antibiotic sebab rasanya kurang enak Dan kebarangkalian untuk muntah adalah tinggi.
Kay akan pastikan mood Ayshah bagus sebelum makan ubat antibiotic.
Scott emulsion Ayshah Dan Khadeejah tak suka.
Ayshah minum susu jenama Anmum. Tak sembelit. Kay pernah Cuba tukar ke susu yang murah sedikit,tapi Ayshah tak suka mungkin tak sedap Dan juga susu tersebut buatkan Ayshah sembelit.
Tekak Ayshah boleh minum atau terima air teh, kopi Dan air bergas. ( Kay memang kawal. Tapi sekali sekala, ada bagi seteguk dua sahaja). Berbeza dengan Khadeejah, hanya minum air masak, air sirap ros Dan Milo Ais.
Haa..tekak Ayshah boleh terima buah durian!!! Khadeejah tak makan durian!!!
Hehehe
Last but not least, Ayshah ada cakap pelat untuk huruf S. Contoh perkataan ialah,takit (sakit),tepah-tepah (sepah-sepah),taye (saya),tayang (sayang),tuka (suka).
Setakat ini saja perkongsian pasal Ayshah.

Sekian terima kasih.


Thursday, July 7, 2016

Buah salak da Khadeejah Bella

Assalamulaikum Dan salam sejahtera.
Entry Kali ini Kay nak tulis pasal salah satu buah kegemaran Khadeejah Bella....
Jeng jeng jeng....disitu buah salak.
Masuk kadang kambing mengembek,masuk kandang kerbau menguak..
Begitu lah ibaratnya..
Di Dubai,buah kegemaran Khadeejah ialah strawberry Dan anggur.
Di Malaysia, tak sangka Khadeejah suka buah manggis, durian belanda Dan juga buah salak.
Khadeejah makan buah salak buat pertama Kali nya di rumah kawan nya yang bernama Aina damia. Buah salak nya Dari Batu Niah.
Memang manis Dan rangup.
Menurut adik ipar Kay, kalau ke Miri, buah tangan yang patut dibawa ialah buah salak .
Jika ke sarikei, buah tangan nya mestilah nenas Sarikei.
Jika ke Sibu, buah tangan nya mestilah buah dabir ataupun dipanggil buah dabai.
Begitu lah ada nya.
Setiap kawasan, ada barang atau makanan yang tertentu dan terkenal.

Sedikit info, buah salak dalam bahasa Inggeris ialah snake fruit sebab kulitnya macam kulit ular.
Nama saintifik nya ialah salacca zalacca.

Sekian,terima kasih.?


Monday, June 6, 2016

Khadeejah Bella gembira Gigi susu nak tanggal

Assalamulaikum Dan salam sejahtera.
Hari ini merupakan hari pertama umat Islam berpuasa.
Tarikh ini juga (6 Jun 2016, 6/6/16) merupakan tarikh yang membuatkan Khadeejah gembira sebab Gigi susu kapak bahagian bawah nya dah goyang.
Selama hari ini dia asyik tengok episod upin ipin pasal Gigi susu.
Khadeejah datang ke Kay Dan cakap Giginya bergoyang
Sebelum ini Kay ada juga rasa tapi tak bergoyang.
Cuma hari ini ,betul betul bergoyang.
Kay pon teruja.
Itu yang tulis entry ini untuk tatapan Khadeejah dimasakkan hadapan.
Kebetulan,esok Kay ada temujanji dengan doktor Gigi.
Elok bawa Khadeejah jumpa doktor sekali.

Sekian,terima kasih.

Monday, May 30, 2016

Resipi Cucur Badak

Assalamulaikum Dan salam sejahtera.
Entri Kali ini Kay nak kongsikan cara Kay buat cucur badak.
Kuih ini juga merupakan Kuih kegemaran mak.
Kay siap telefon mak sebab nak Tanya cara-cara yang keluarga mak buat.
Menurut mak, Mak Cho (kakak mak yang sulung) pandai buat Kuih cucur badak.
Bukan Kuih cucur badak sahaja, semua jenis Kuih pun sedap.
Kuih koci, kuah kacang,sambal tumis..semua sedap.
Kay pernah makan Kuih apam Mak Cho...sedap juga...

Bahan-bahan:

Bahan untuk tepung
1.ubi keledek
2.tepung gandum
3.garam secukup rasa

Bahan untuk inti
1.udang kering
2.cili merah
3.bawang merah
4.bawang putih
5.serai
6.garam
7.gula

Cara-cara:
1.Ubi keledek direbus sehingga empuk. Kemudian dibiarkan sejuk. Kemudian level kan Dan dicampurkan tepung gandum dan garam secukup rasa.
2.Cili merah,bawang merah, bawang putih, serai dikisar Dan ditumis. Masukkan udang kering yang telah dikisar Dan tumis sehingga garing.
3.Masukkan kelapa parut Dan gaulkan sehingga sebati Dan cukup kering.
4. Ambil tepung Dan buatkan doh kecik. kemudian leperkan Dan masukkan inti yang telah disediakan.
5. Goreng kan cucur badak yang telah dibulat-bulatkan.

*
- Kay tak letak sukata n sebab pakai agak agak. Untuk tepung, masukkan secukupnya dalam lecekan ubi keledek.kalau tak cukup, akan lembik.kalau terlebih, akan terkeras pula.
-Kay tersalah pakai ubi keledek. Sepatutnya keledek putih.tapi terbako keledek oren.mak cakap keledek Oren tu lembut kalau buat Kuih. Kena hati hati untuk campurkan tepung.
-Kay kukus keledek. Kalau ikut resipi blog lain,mereka rebus.
- Kay pakai cili merah hidup. Dalam blog masakan lain guna cili boh atau cili giling.

Cerita banyak-banyak tak best.

So let's enjoy some pixx.

Sekian, terima kasih.

Inilah dia bahan tumisan yang terdiri Dari cili merah,bawang merah,bawang putih Dan serai. Setelah bahan tumis garing, barulah dimasakkan kelapa parut Dan perasa (gula Dan garam secukupnya) 

Keledek Oren yang telah siap dilecek menggunakan tangan.

Agak agak jumlah tepung gandum yang diperlukan. Menurut blog lain, bila adunan tidak melekat pada tangan, jumlah tepung telah mencukupi.

Inilah dia hasilnya. Cucur badak. Alhamdulillah. 


Wednesday, May 4, 2016

Resipi Kuih kaswi

Assalamualaikum Dan salam sejahtera.
Entry Kali ini, Kay raji nak tulis pasal resipi Kuih kaswi.
Untuk pengetahuan semua, semua resipi yag Kay tulis, Kay buat dahulu ataupun Kay belajar secara terus dengan tuan yang empunya resipi.
Kemudian, segala tips Dan cabarannya akan dikongsikan.
Resipi Kali ini Kay ambil Dari blog- blog yag lain.
Ada pelbagai resipi Kuih kaswi antaranya Kuih kaswi yang hanya menggunakan tepung gandum. Ada yang guna tepung gandum Dan tepung ubi. Ada yang guna tepung gandum Dan tepung beras. Dan macam- macam lagi. Ikut la apa jenis tepung yang ADA dirumah.
Macam Kay, dirumah ada tepung gandum Dan tepung jagung.makanya itu lah bahan yang digunakan.
Ada resipi yang tidak menggunakan kapur. Tapi Kay gunakan kapur.

Bahan-bahan:
1.5 cawan air
2.2 cawan tepung gandum
3.1/2 cawan tepung jagung
4.1 sudu kecik kapur makan. Bukan kapur
       yang digunakan untuk papa
       hitam..hehehe
5.1 cawan gula merah/gula melaka ( Kay
       gunakan gula apong sebab di Sarawak          terkenal dengan gula apong)
6.1 cawan gula pasir
7. Kelapa parut yang ditambah dengan
    sedikit garam untuk menaikkan rasa
    lemak. Tips untuk kelapa tahan dan tidak basi ialah dengan mengukusnya.

Cara- cara:
1. Gula apong, gula pasir Dan air dimasakkan diatas api kecik sehingga larut. Boleh juga masukkan beberapa helai daun pandan.Kay tak pakai daun pada sebab tak ada. Kalau ada lagi nyaman/ sedap.
2. Kemudian sejukkan larutan air gula tersebut. Jika tidak, tepung akan bergumpal bila dicampurkan dengan larutan panas/ suam.
3. Untuk memudah kerja Dan menjimatkan masa, Kay menggunakan pengisar. bahan kering (tepung gandum, tepung jagung Dan kapur)  dicampur dengan larutan air gula yang suam. Kisar sampai gumpalan tidak kelihatan.
4. Tapis adunan ke  dalam Loyang yang telah disapukan minyak. Kay masukkan dalam Loyang bulat. Kalau ada bekas kecik- kecik lagi bagus. Sebab Kuih akan jadi bentuk cantik Dan sekata.
Kalau pakai Loyang, cabarannya ialah masa nak potong sebab melekat pada pisau.
Tips nya ialah potong masa sejuk. Macam Kay, lepas siap kukus, simpan dalam peti sejuk. Bila dah sejuk, baru potong.
5. Loyang berisi adunan tadi dikukus selama 30 minit. Tips untuk pastikan Kuih sudah siap dikukus ialah menggunakan lidi Dan cucukkan. Kalau ada tepung yang melekat,maknanya  belum cukup tempoh kukusan.
6. Akhir sekali, salutkan dengan kelapa parut.


Let's enjoy some pixx.

Sekian Terima kasih.

Kay gunakan sukatan bekas susu Ayshah sebab nak buat sedikit sahaja. Kay pakai yang warna merah jambu tu.

Inilah hasilnya. Kay puas hati Dan mengikut citarasa Kay. Cukup manisnya dan tekstur yang lembut Dan tidak terlalu lembik. Kawan- kawan yang merasa pun kata nyaman..alhamdulillah. 



Miri crocodile Farm and Mini Zoo Miri Experience

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Apa khabar. harap sihat hendaknya. Kay baru sahaja melawat Miri Crocodile Farm. Rupanya ada Mini Zoo...